SNIJEG PADA U ISTRI Vozači se pozivaju na oprez

Foto: Istramet / Facebook

Jutros se obistinjuju i prognoze o mogućnosti pojave opasne ledene kiše. Budući da u pojedinim mjestima u Istri pada snijeg, policija poziva vozače na oprez i podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zahvaljujući dotoku toplog zraka u višim slojevima atmosfere i zadržavanju hladnijeg u nižim slojevima, jutros na Ćićariji pada ledena kiša.

Istovremeno u Matuljima na samo 150 metara nadmorske visine pada snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, iako temperatura zraka ima pozitivan predznak.

To je dokaz kako je već počeo dotok osjetno toplog zraka u višim slojevima atmosfere, a u ovakvim sinoptičkim situacijama sjeverna Istra je za razliku od matuljskog područja vrlo izložena južnim visinskim strujanjima, javlja Istramet.

Istarska policija podsjeća da od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine u vrijeme zimskih uvjeta na cestama kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica moraju imati i koristiti zimsku opremu sve vrste motornih vozila. Obaveza ne vrijedi jedino za vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svim vozačima koji putuju prema Zagrebu upozorenje da je na jednoj od zimskih dionica na području Primorsko-goranske županije od nedjelje, 15. studenoga, obvezna zimska oprema za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika (osim za vozila oružanih snaga RH), na sljedećim dionicama na području Primorsko-goranske županije: