3 min. čitanja

DAN POMORACA Nagrade i priznanja Ministarstva mora zaslužnima za spašavanje života i razvoj pomorstva

DAN POMORACA Nagrade i priznanja Ministarstva mora zaslužnima za spašavanje života i razvoj pomorstva
Foto: Youtube/Screenshot

Povodom Dana pomoraca i brodaraca koji se slavi na blagdan njihova zaštitnika svetog Nikole, ove godine zbog epidemioloških mjera neće biti održana već tradicionalna  Svečana akademija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, no dodijele nagrada i priznanja onima koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj, ni ove godine neće izostati.

Donosimo popis laureata koji su u ovoj izazovnoj 2020. godini zaslužili biti nagrađeni.

  • Pomorsko i riječko gospodarstvo: g. Tomislav Uroda – iCat

Za razvoj inovativnih, energetski učinkovitih i ekološki prihvatljivih brodova na električni pogon kao i ostalih projekata primjenjujući tehnološki napredna, a ekonomski učinkovita rješenja. Nova vrsta trajekta, nazvana iCat (što je kratica od ‘island catamaran’), još je u razvojnoj fazi, no glavni cilj je hrvatske otoke s obalom povezivati manjim, jeftinijim i bržim brodovima na električni pogon.

  • Traganje i spašavanje:
  1. a) kapetan Ante Perić

Spasio 17 putnika na jahti Lady MM (od čega 8 članova posade te 3 djece). Na navedenoj jahti izbio je požar te je krenula tonuti. Nakon ukrcaja na gumenjak za spašavanje putnici te članovi posade proveli su šest sati u moru dok se nisu dokopali kopna na otoku Sardinija.

  1. b) upravitelj stroja Ivan Šupe i posade mb „Šibenik“

Dana 13.02.2020.godine posada mb Šibenik, zapovjednik Zoran Radovčić, upravitelj stroja Ivan Šupe, te mornar Marino Kero izvršila je uspješno spašavanje posade m/y „Zlarin“, zastava Republike Francuske s pličine Rasohe, u neposrednoj blizini otoka Žirja.

Dežurni odjela  pomorskog prometa Lučke kapetanije Šibenik upoznao je zapovjednika broda u 18,45 sati s pokretanjem akcije traganje i spašavanje, jer se u pogibelji nalazi jahta sa dva člana posade. Brod je isplovio iz luke Šibenik u 19,00 sati, te je u neposrednu blizini pozicije  nasukanja jahte doplovio u 20,00 sati. Brod se zaustavio u zavjetrini otočića Mažirina, a kako bi zapovjednik broda i posada odlučili kako provesti spašavanje stradalnika s pličine obzirom da isto s brodom nije moguće. Spuštena je zavjetrini otočića Mažirina u more pomoćna brodica.  Stanje mora 5, vjetar i valovi iz južnog smjera.

Umjesto Marina Kere,  mornara na brodu, u brodicu se ukrcao Ivan Šupe, upravitelj na vlastiti zahtjev. Uvidom u prikaze  iz aplikacije AIS WEB, prema poziciji mb Šibenik, utvrđeno je da je Ivan Šupe plovio preko 300 metara s gumenjakom duljine nešto više od tri (3) metra po  moru izvanredne snage i visine valova. Područje pličine Rasohe cijelosti je otvoreno vjetrovima iz južnih i zapadnih smjerova.

Uz veliku umješnost i veliku opasnost po svoj život, te uz iznimnu  prisebnost Ivan Šupe je uspio stradalnicima objasniti što trebaju učiniti, te ih je uspio ukrcati u pomoćnu brodicu. U ovom slučaju radi se o iznimnom podvigu, hrabrosti i što je najvažnije spašena su dva ljudska života. Ivan je zaslužio da se primjereno nagradi uz napomenu da ovo nije prvi put da iskazuje iznimnu požrtvovnost kada treba nekoga spasiti, nekomu pomoći.

  • Pomoć pomorcima tokom aktualne pandemije COVID-a 19: Veleposlanstvo Republike Koreje

Pojava COVID-19 pandemije značajno je utjecala na svjetsko brodarstvo. Ograničenja putovanja koja su nametnule vlade širom svijeta kao zaštitne mjere u borbi protiv ove globalne krize, stvorile su značajne poteškoće u redovitom poslovanju cjelokupnog svjetskog brodarstva, uključujući i dosta limitirane mogućnosti za smjene posada na brodovima, a čime je u konačnosti u pitanje dovedena cjelokupna svjetska trgovinska razmjena i otežana opskrba robama koje se prevoze ovim vidom prometa.

Važnost nužnog djelovanja prepoznalo je Veleposlanstvo Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i veleposlanik, njegova Escelencija Kim Dong-chan, olakšavajući proces izdavanja viza za hrvatske pomorce, kojima je omogućena smjena pomoraca u korejskim lukama. Tako je Veleposlanstvo Republike Koreje već od samog početka izbijanja ove globalne svjetske ugroze dalo bezrezervnu podršku hrvatskim pomorcima, kojim postupkom je njihovim zahtjevima za izdavanje vize dan potpuni prioritet.

Veleposlanstvo Republike Koreje je takvim djelovanjem dalo i jasnu odrednicu u prepoznavanju pomoraca kao ključnih radnika u borbi sa ovom ugrozom, a kako to upravo zagovara krova Međunarodna pomorska organizacija.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

IZAZOVNA GODINA ZA POMORSKI SEKTOR Retrospektiva Ministarstva mora – Butković: “Ulaganja nisu stala!”
Dubrovački kapetan Pavo Butijer i posada broda Privlaka dobitnici Plave vrpce Vjesnika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.