KOSTRENA Uređenje obalne šetnice bespovratnim EU sredstvima

Foto: Općina Kostrena

KOSTRENA – Općina Kostrena danas slavi Dan Općine i blagdan svog zaštitnika sv. Nikole. Upravo za Dane Općine u Kostrenu je stigla odluka o dodjeli sredstava za projekt „Uređenje i opremanje edukativne obalne staze“, vrijedna preko 980 tisuća kuna.

Svoje mjesto uz šetnicu, već sada, pronašao je novi zanimljiv detalj. „Pametna klupa“ u Žurkovu, uz ponešto ukrasa, kreativnosti i vještih ruku svjetski poznatog modnog dizanera Juraja Zigmana pretvorena je u prekrasan kutak za fotografiranje i bilježenje uspomena. Dio je to zajedničkog projekta Centra kulture Kostrena i Turističke zajednice općine Kostrena uz podršku Općine Kostrena koji bi Kostrenjanima i njihovim gostima unatoč otkazanim manifestacijama, trebao donijeti malo blagdanskog veselja u svakodnevicu.

Foto: Općina Kostrena

Početkom godine Općina Kostrena prijavila je projekt “Uređenje i opremanje edukativne obalne staze”, na natječaj LAGUR-a TUNERA, u okviru Mjere B.2.1. Lokalne razvojne strategije u ribarstvu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.996.875,00 kuna od čega je 981.110,00 kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. koja su Općini Kostrena dodijeljena Odlukom Ministarstva poljoprivrede-Uprave ribarstva. Realizacija projekta započet će u idućoj proračunskoj godini.

Projekt “Uređenje i opremanje edukativne obalne šetnice u Kostreni”, obuhvaća uređenje obalnog puta i njegovu transformaciju u edukativnu šetnicu na kojoj će biti postavljeno pet informativno – edukativnih totema, raspoređenih na potezu između uvale Žurkovo i uvale Svežanj. Svaki totem razrađuje drugačiju tematiku, od pogleda u podmorje, vremeplova, prirodnih pojava i promjena do čovjekovog utjecaja na prirodu.

Foto: Općina Kostrena

Posebna pažnja bit će usmjerena na osmišljavanje edukativnih sadržaja koji će posjetiteljima omogućiti aktivan doživljaj i ukazati na važnosti zaštite okoliša i nužnost očuvanja prirodnih resursa. Projekt doprinosi i povećavanju turističke privlačnosti i održivom turističkom razvoju Kostrene.

Atraktivnim dizajnerskim rješenjima i zanimljivim multimedijalnim sadržajima, namjera je usmjeriti pažnju prolaznika i posjetitelja na posebno osjetljive ekosustave poput morskog okoliša koji ima izrazit utjecaj na kvalitetu našeg života, održivost ribarstva, turizma i drugih povezanih djelatnosti.

Zahvat se sastoji od uređenja postojećeg obalnog puta postavom pet informativno – edukativnih instalacija na definiranim lokacijama uz šetnicu, opločenjem odabranih lokacija te postavljanjem javne rasvjete i urbane opreme. Upotrebom suvremenih tehnologija i interpretacijskih alata totemi će prezentirati tematiku održivog ribarstva, pomorsko povijesnu tradiciju Kostrene, zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije.

Foto: Općina Kostrena

Na svakom od totema bit će postavljene poučne i informativne višejezične interaktivne ploče s obilježjima prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti Kostrene. Ploče će posjetiteljima pružiti osnovne informacije o pojedinoj zanimljivosti ili lokalitetu, a dodatne informacije bit će dostupne putem QR kodova. Putem interpretacijskih točaka predstavit će se, promovirati i tumačiti lokacije zanimljive turistima i posjetiteljima.

Kao jedno od važnih odredišta bit će istaknut i interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca čiji je cilj očuvanje i njegovanje kulturne i tradicijske baštine Kostrene.

I.B.