GDJE JE “IVANA”? Sve spremno za veliku potragu

Foto: INA

Peti je dan otkako se ne zna gdje je najveća Ivana u Hrvatskoj. Inina plinska platforma Ivana D nestala je uslijed jakog nevremena u subotu poslijepodne.

Iako to još nije potvrđeno, najizgledniji scenarij govori kako se Ivana, u naletu velikih valova i orkanskog juga otkačila od svog postolja, prevrnula se i potonula.

Ako to vremenski uvjeti dopuste, u četvrtak ujutro bi u potragu za njom trebali krenuti lučka kapetanija, Ina i ostale službe, piše Dnevnik.hr.

Robotska ronilica tražit će Ivanu

Na brod, koji će isploviti do mjesta gdje se Ivana nalazila, već je instalirana robotska ronilica. Ona izgleda poput podvodnog drona, a zaronit će na dubinu od 40 metara te pretražiti podmorje, gdje bi Ivana trebala i biti.

– Ona ima videosnimku iz koje mi možemo proizvesti različite zaključke koji nisu konačni, možemo vidjeti koje je stanje i koje korake moramo dalje poduzeti – objašnjava Tvrtko Perković iz Ine.

U sličnim potragama sudjelovao je i kapetan duge plovidbe Špiro Roguljić. Po njegovom mišljenju, na tu dubinu od 40 metara nije ni potrebno slati robota, budući da to mogu odraditi i ronioci sami.

– Smatram da je platforma potonula u samoj blizini maksimalno, 300 do 400 metara od samog mjesta gdje se nalazila – kaže kapetan Roguljić.

Jesu li platforme sigurne?

Slučaj nestanka Ivane D potegnuo je pitanje sigurnosti na Ininim plinskim platformama. Od njih 20 samo dvije su nastanjene, a na njima radi oko 40 ljudi. Ako je potonula Ivana D, tko kaže da neće neka druga? Želimir Šikonja iz Hrvatske udruge naftaša i geologa godinama je radio u Ini i brinuo upravo o takvim postrojenjima.