PREMINUO GENERAL NOJKO MARINOVIĆ Ratni heroj i zapovjednik obrane Dubrovnika

Foto: Screenshot / Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović umro je u ponedjeljak ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života, javlja HRT

Marinović je rođen 26. rujna 1948. godine u mjestu Buška kod Benkovca. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Ratnu školu u Sarajevu, a vojna služba vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule i Trebinja, gdje je 1982. godine postavljen za zapovjednika vojarne JNA. Na tom je mjestu dočekao i Domovinski rat, a skupivši planove JNA za napad na Dubrovnik prešao je 19. rujna 1991. godine u Zbor narodne garde.

U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada. Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine tijekom izviđanja, a u svibnju 1992. na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika. Postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, a nakon osam mjeseci u zapovjedništvu odlazi u mirovinu.

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira. Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo.

Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Dubrovački gradonačelnik: “Bio je vojnik u ratu i miru”

General Nojko Marinović

Povodom smrti zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, umirovljenog general-bojnika Nojka Marinovića, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, prijateljima i suborcima.

Poštovana obitelji, prijatelji i suborci,

vijest o odlasku dubrovačkog i hrvatskog viteza general-bojnika Nojka Marinovića, heroja obrane Dubrovnika, naša srca ispunila je neizmjernom tugom i žaljenjem.

Opraštamo se danas od istinskog domoljuba, nositelja veličanstvene obrane Grada u Domovinskog ratu i jednog od zaslužnih pojedinaca kojima dugujemo vječnu i duboku zahvalnost na daru slobode koju od tada uživamo.

U ratu i u miru, general Nojko Marinović bio je hrvatski vojnik s plemenitim vrijednostima tog poziva ugrađenim duboko u njegovoj nutrini. Odanost, odvažnost, požrtvovnost i ustrajnost samo su dio vrednota koja su ga krasile. Za svoj herojski angažman u obrani Dubrovnika i doprinos akciji oslobađanja hrvatskog juga, uz najveća državna odlikovanja, nagrađen je Nagradom Dubrovnika za životno djelo.

Bila je iznimna čast poznavati generala Nojka Marinovića, a iz njegovih riječi slušati o tim danima ponosa i slave bio je dar i privilegija. Kao što je to slučaj kod velikih ljudi, u njegovom pripovijedanju nikad nije bilo traga nadmenosti, isplivavala je samo razboritost i ljubav prema Domovini.

Vojnik u ratu i miru. Ni teškoj bolesti s kojom se dugo borio nije dao da ga porazi. Dostojanstveno se s njom nosio. No, svemu na ovom svijetu dođe kraj i ma koliko oproštaji bili teški, lakši su kad o ljudima govore njihova djela. A djela generala Marinovića vrijedna su divljenja.

Obitelji, prijateljima i suborcima general-bojnika Nojka Marinovića, u ime Grada Dubrovnika i u svoje osobno ime, izražavam najdublju sućut”, stoji u izrazima sućuti dubrovačkog gradonačelnika.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Dan kad je nakon 8 mjeseci deblokiran Dubrovnik i oslobođena Rijeka dubrovačka

Dubrovnik se sjeća početka rata: Krstičević na izložbi “A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.”

Dan kad je razarač Pula pogodio hidrogliser s izaslanstvom UNICEF-a na putu za Dubrovnik