Rotacija časnika HRM-a u operaciji EU NAVFOR MED – IRINI

FOTO: MORH/M.Čobanović

Poručnik bojnog broda Ante Uljević preuzeo je dužnost od kapetana korvete Božena Lukšića u Zapovjedništvu snaga operacije potpore miru EU NAVFOR MED – IRINI

Na dužnosti stožernog časnika u Zapovjedništvu snaga operacije potpore miru (OHQ) “EU NAVFOR MED – IRINI“ u Rimu, Talijanska Republika, u ponedjeljak, 11. siječnja 2021. godine provedena je još jedna redovna rotacija pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Pripadnik Flote HRM-a poručnik bojnog broda Ante Uljević preuzeo je dužnost od kapetana korvete Božena Lukšića.

Poručnika bojnog broda Uljevića pred odlazak u operaciju primio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, koji je tom prigodom istaknuo:

– S obzirom na vaša znanja i sposobnosti, a posebno na iskustvo koje ste stekli u prethodnim misijama, vjerujem da ćete svoje zadaće profesionalno, predano i uspješno odraditi. Želim vam puno uspjeha u ovom profesionalnom izazovu i siguran povratak u domovinu.

FOTO: OJI HRM

Ante Uljević rođen je 8. listopada 1983. godine. Pomorski fakultet završio je u Splitu, u zvanju diplomiranog inženjera pomorskog prometa, smjer nautika. Pripadnik je Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2008. godine. U misiju odlazi sa dužnosti zapovjednika broda raketne topovnjače RTOP-42 “Dubrovnik“.

Poručniku bojnog broda Uljeviću ovo je četvrto sudjelovanje u međunarodnim misijama potpore miru, nakon što je na dužnosti zapovjednika broda triput sudjelovao u operaciji „Sea Guardian“ u Sredozemlju. Oženjen je i otac dvoje djece.

Operacija “IRINI“ nastavak je „EU NAVFOR MED – SOPHIA“ u kojoj Hrvatska ratna mornarica sudjeluje od rujna 2017. godine. Temeljna zadaća operacije provedba je UN-ova embarga na oružje uporabom zračnih, satelitskih i pomorskih resursa.

D.G.