Poruka iz BiH: “Obraniti pravo za izlaz na otvoreno more preko Neretvanskog i Korčulanskog kanala”

Foto: Screenshot / Arhiv

Povodom najava da će Hrvatska nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom proglasiti isključivi gospodarski pojas na Jadranskome moru oglasila se Asocijacija nezavisnih intelektualaca, pod nazivom “Krug 99“, pozvavši institucije Bosne i Hercegovine da reagiraju, prenosi Dnevnik.ba

– Italija, Hrvatska i Slovenija, sve države članice Europske unije, već su dogovorile da se to obavi u ovome mjesecu. Polazi se od toga da ako na moru ima prostora, obalne države su slobodne po međunarodnom pravu jednostrano svojim aktima proglasiti gospodarski pojas i odrediti njegovu širinu i opseg svojih suverenih prava u tom dijelu mora. Međutim, to svakako mora biti u skladu s UN Konvencijom o pravu mora iz 1982 – navode.

Naime, gospodarski pojas za Hrvatsku predviđa dva nova prava: podizanje umjetnih otoka, uređaja, stalnih platformi i sličnih umjetnih naprava koje imaju svoje “zone isključenja” oko sebe radi sigurnosnih razloga, i drugo, pravo korištenja snage mora, vjetra i morskih struja u ekonomske svrhe. I sa siječanjskim talijanskim proglašenjem isključivog gospodarskoga pojasa to bi značilo da Jadran više neće imati međunarodnih voda, bar u dijelu mora u kojem bi Bosna i Hercegovina plovnim koridorom imala izlaz na otvoreno more i ostvarivala pristup preko Neretvanskog i Korčulanskog kanala – tvrde bosanski intelektualci.

Novu nadu u BiH usmjeravaju k južnom Jadranu

Međutim, vjerojatno će se još za neko vrijeme otvoreno more naći na dijelu Južnoga Jadrana, budući da nema podataka da su republike Crna Gora i Albanija do sada proglasile svoje isključive ekonomske zone ili samo neka suverena prava u Južnome Jadranu, a to znači od vanjske granice njihovih teritorijalnih mora prema pučini, navode u Krugu 99.

– Očita je jedna od osnovnih namjera uvođenja ovakvoga pojasa, i s jedne i s druge strane Jadrana, a to je njegova zaštita u smislu da ribarski brodovi trećih država ne bi mogli više uplovljavati u najveći prostor jadranskog mora radi izlova ribe i drugih morskih vrsta bez dozvole kako ove dvije države, tako i organa Europske unije. Međutim, to će se posebno negativno odraziti na države koje također svojom obalom izlaze na ovo poluzatvoreno more, poput BiH, Albanije i Crne Gore, ali i na sve tzv. treće države u odnosu na EU – smatraju susjedi.

Smeta ih i zabrinuti su činjenicom da su Hrvatska i Italija odlučile pozvati Sloveniju na njihove dvostrane razgovore i uključiti ih u sve detalje proglašenja gospodarskog pojasa na moru, dok su ministarstva vanjskih poslova BiH, Crne Gore i Albanije u procesu pregovora tek notificirana.

– Jasno je da BiH plaća cijenu neraščišćenih odnosa s Hrvatskom u zaštiti njezinih državnih interesa po pitanju mora, na čemu se nije ništa produktivno učinilo u posljednjih 20 godina – poručuju i pozivaju Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da konačno poduzmu adekvatne mjere kako ovaj čin Hrvatske i Italije ne bi spriječavao BiH u daljem ostvarivanju legitimnih interesa prema općem internacionalnom pravu, odnosno prema UN Konvenciji o pravu mora – zaključili su iz Asocijacije nezavisnih BiH intelektualaca Krug 99.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

URNEBESNO PISMO Pomoćnik ministra BiH našem portalu: „Dajte nam more!“

KAKO JE NEUM POSTAO DIO BiH? Razlog za gradnju Pelješkog mosta star je 300 godina!