2 min. čitanja

Poruka iz BiH: “Obraniti pravo za izlaz na otvoreno more preko Neretvanskog i Korčulanskog kanala”

Poruka iz BiH: “Obraniti pravo za izlaz na otvoreno more preko Neretvanskog i Korčulanskog kanala”
Foto: Screenshot / Arhiv

Povodom najava da će Hrvatska nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom proglasiti isključivi gospodarski pojas na Jadranskome moru oglasila se Asocijacija nezavisnih intelektualaca, pod nazivom “Krug 99“, pozvavši institucije Bosne i Hercegovine da reagiraju, prenosi Dnevnik.ba.

– Italija, Hrvatska i Slovenija, sve države članice Europske unije, već su dogovorile da se to obavi u ovome mjesecu. Polazi se od toga da ako na moru ima prostora, obalne države su slobodne po međunarodnom pravu jednostrano svojim aktima proglasiti gospodarski pojas i odrediti njegovu širinu i opseg svojih suverenih prava u tom dijelu mora. Međutim, to svakako mora biti u skladu s UN Konvencijom o pravu mora iz 1982 – navode.

Naime, gospodarski pojas za Hrvatsku predviđa dva nova prava: podizanje umjetnih otoka, uređaja, stalnih platformi i sličnih umjetnih naprava koje imaju svoje “zone isključenja” oko sebe radi sigurnosnih razloga, i drugo, pravo korištenja snage mora, vjetra i morskih struja u ekonomske svrhe. I sa siječanjskim talijanskim proglašenjem isključivog gospodarskoga pojasa to bi značilo da Jadran više neće imati međunarodnih voda, bar u dijelu mora u kojem bi Bosna i Hercegovina plovnim koridorom imala izlaz na otvoreno more i ostvarivala pristup preko Neretvanskog i Korčulanskog kanala – tvrde bosanski intelektualci.

Novu nadu u BiH usmjeravaju k južnom Jadranu

Međutim, vjerojatno će se još za neko vrijeme otvoreno more naći na dijelu Južnoga Jadrana, budući da nema podataka da su republike Crna Gora i Albanija do sada proglasile svoje isključive ekonomske zone ili samo neka suverena prava u Južnome Jadranu, a to znači od vanjske granice njihovih teritorijalnih mora prema pučini, navode u Krugu 99.

– Očita je jedna od osnovnih namjera uvođenja ovakvoga pojasa, i s jedne i s druge strane Jadrana, a to je njegova zaštita u smislu da ribarski brodovi trećih država ne bi mogli više uplovljavati u najveći prostor jadranskog mora radi izlova ribe i drugih morskih vrsta bez dozvole kako ove dvije države, tako i organa Europske unije. Međutim, to će se posebno negativno odraziti na države koje također svojom obalom izlaze na ovo poluzatvoreno more, poput BiH, Albanije i Crne Gore, ali i na sve tzv. treće države u odnosu na EU – smatraju susjedi.

Smeta ih i zabrinuti su činjenicom da su Hrvatska i Italija odlučile pozvati Sloveniju na njihove dvostrane razgovore i uključiti ih u sve detalje proglašenja gospodarskog pojasa na moru, dok su ministarstva vanjskih poslova BiH, Crne Gore i Albanije u procesu pregovora tek notificirana.

– Jasno je da BiH plaća cijenu neraščišćenih odnosa s Hrvatskom u zaštiti njezinih državnih interesa po pitanju mora, na čemu se nije ništa produktivno učinilo u posljednjih 20 godina – poručuju i pozivaju Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da konačno poduzmu adekvatne mjere kako ovaj čin Hrvatske i Italije ne bi spriječavao BiH u daljem ostvarivanju legitimnih interesa prema općem internacionalnom pravu, odnosno prema UN Konvenciji o pravu mora – zaključili su iz Asocijacije nezavisnih BiH intelektualaca Krug 99.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

URNEBESNO PISMO Pomoćnik ministra BiH našem portalu: „Dajte nam more!“
KAKO JE NEUM POSTAO DIO BiH? Razlog za gradnju Pelješkog mosta star je 300 godina!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.