1 min. čitanja

NARANČASTI METEOALARM Olujno jugo, obilne kiše, nevere i visoki valovi!

NARANČASTI METEOALARM Olujno jugo, obilne kiše, nevere i visoki valovi!
Foto: Damir Jerkov / Facebook

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 22. siječnja, narančasto upozorenje za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije narančasto upozorenje.

Uslijed obilnijih oborina tijekom sutrašnjeg dana na područjima Rijeke i okolice, Gorskog kotara i Like postoji mogućnost bujičnih poplava, te mogućnost poplavljivanja grada Ogulina, stoji u hidrološkoj prognozi DHMZ-a.

Na području zapadne obale Istre, Velebitskog kanala, Kvarnera i Kvarnerića te Dalmacije očekuje se vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i južni vjetar. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području riječke regije mjestimice olujni udari juga. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Lokalno moguća obilna kiša, osobito na riječkom području. Moguće bujične poplave. Količina oborine 30-60 mm.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Očekuje nas i iznadprosječno toplo vrijeme s najnižom temperaturom zraka na Jadranu od 9 do 13, a najvišom dnevnom uglavnom između 11 i 16 °C.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.