ŽELINA KUŽINA Murina pohana na orly način

Foto: Željko Višić

Murina (lat. Muraena) je riba, iako izgledom podsjeća na zmiju. Kao bliski joj rođak ugor, nema ljusaka, prsnih i trbušnih peraja, dok su joj leđna, analna i repna peraja srasle u jedan nabor koji ide duž tijela. Koža murine je prekrivena sitnim pjegama lijepih boja. U Jadranu živi murina žutošarka, najučestalija na vanjskim obalama naših otoka.

Željko Višić

Živi na kamenitom dnu punom pukotina i procijepa odakle po danu proviruje samo glavom. Kad se spusti mrak napušta skrovište i kreće u potragu za hranom. Zbog agresivnosti murine i njenih oštrih zubi preporuča se oprez roniocima i podvodnim ribolovcima. Ugriz murine je izrazito bolan, a rane teško zarastaju. Naraste do 150 cm u duljinu i postigne do 14 kg težine. Najčešće se zadržava između 5 i 50 metara dubine.

Sastojci:

– očišćena i filetirana murina; do 1 kg

– maslinovo ulje; 2 dcl,

– biljno ulje; 2 dcl

– brašno, jaja i pivo; za Orly paštelu

– kapare (ili motar); dvije žlice

– sol i papar; po izboru

– mediteranski začini; prstohvat

– limun; 1 kom

Foto: Željko Višić

Priprema murine:

Murini odsjecite glavu iza škržnih otvora, tako ćete joj najlakše očistiti škrge. Razrežite joj trbuh od analnog otvora do odsječenog dijela i očistite iznutrice. Najbolji dio murine za pripremu ovog jela je tijelo od glave do analnog otvora. Narežite ga na fete debljine 2 cm. Repni dio murine i glava biti će izvrsni za kuhanje brudeta u nekom drugom receptu.

Fete murine filetirajte oštrim nožem. Najprije joj ogulite kožu na način sličan skidanju kože kod pravljenja čvaraka. Nakon toga treba odstraniti i središnju kost, te dodatno i ostatke leđne i analne peraje. Ide jednostavno i lako, a da je pepavo … je.

Očišćeno meso murine nadjevajte na ražnjiće, neka bude kao na fotografiji iz priloga. Lagano poprskajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i pospite prstohvatom mediteranskih začina.

Priprema paštele za pohanje (Orly način)

Za Orly način pohanja namirnice se umaču u paštelu od jaja, brašna i piva, sličnu smjesi kao za palačinke i potom se stavlja pržiti u masnoću.

Potrebno je 2 jaja (odvojite žumanca od bjelanaca), 15 dkg brašna i 2,5 dcl piva. Žumanca izradite mikserom, zatim dodajte pivo i brašno. Na kraju laganim miješanjem spojite s dobro izrađenim i posoljenim bjelancima. Paštela će biti, gusta i prozračna, a možete je obogatiti ako umiješate nešto mediteranskih začina po svome izboru … može i ne mora.

Foto: Željko Višić

Pohanje murine:

U dubljoj tavi zagrijte dovoljnu količinu mješanog maslinovog ulja. Ražnjiće s filetiranom murinom, jedan po jedan umačite u paštelu i stavljajte u ulje. Na srednje jakoj vatri pržite ih najprije s jedne, zatim s druge strane, dok ne poprime zlatno žutu boju. Napominjem kako ih ne smijete prepržiti.

Dobro je nakon vađenja ribe iz ulja istu postaviti na papirnate salvete da se otkloni višak ulja, i tako, što više sačuva hrskavost jela.

Serviranje: 

Uz ovo jelo prigodno ide salata od sirovih tikvica, kratko mariniranih u smjesi meda, maslinova ulja, balzamika i limunova soka. Dobro dođe i salata od rikule sa žlicom kapara (ili motara).

Također, servirajte i tartar ili neki drugi prigodni umak u koji ćete umakati pohanu ribu.

Serviranu ribu možete nakapati i s malo limunova soka, nije na odmet.

Dobar tek Vam želi Žele!