1 min. čitanja

SNAŽNI UDARI JUGA Olujni vjetar puše do 110 km/h, na snazi narančasti meteoalarm

SNAŽNI UDARI JUGA Olujni vjetar puše do 110 km/h, na snazi narančasti meteoalarm
Foto: Boris Stanić

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 24. siječnja, narančasto upozorenje za područje gospićke regije, kninske regije, riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije.

Na području riječke regije očekuje se u noći olujni udari jugozapadnjaka, a popodne i navečer bure i sjeverozapadnjaka. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine 60-90 mm.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i Dalmacije očekuje se mjestimice jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na vrlo jaku tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Višemetarski valovi diljem obale ograničavaju i promet prema otocima. Do kraja dana očekuju se i izraženiji grmljavinski pljuskovi.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Sobra-Prapratno, Split-Vela Luka-Ubli;
  • katamaranske linije: Milna-Rogač-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Jelsa-Bol-Split.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.