1 min. čitanja

BRIJUNSKE KAMENE PRIČE Nova pješačka staza kroz do sad neprohodan dio Malog Brijuna

BRIJUNSKE KAMENE PRIČE Nova pješačka staza kroz do sad neprohodan dio Malog Brijuna
Foto: Boris Kačan

BRIJUNI – Na Malom Brijunu inaugurirana je nova pješačka staza ˝Brijunske kamene priče“.

Pješačenju se odazvalo 80-ak rekreativaca iz Hrvatske i Slovenije, koji su u dobrom raspoloženju obišli edukativnu stazu i naučili zanimljivosti o povijesnoj važnosti kamena za brijunsko otočje, tehnici vađenja, rutama i destinacijama izvoza, upotrebnoj namjeni, umjetničkim djelima i ostalim geološkim i etnografskim aspektima.

Staza je trasirana kroz do sad gotovo neprohodan dio otoka, označena je smjerokazima i edukativnim tablama, a uređene su i stanice za odmor s klupicama i koševima. Šetnja laganim hodom s pokojim zaustavljanjem traje oko sat i pol, a kreće iz uvale sv. Mikule prema rtu Glavina na sjeveru otoka.

Prolazi se uz napuštene kamenolome i kršje, dolazi do nedovršene austro-ugarske baterije Femina s podzemnim prostorijama za prihvat i smještaj ljudstva i municije te se stiže do kamenoloma na Glavini, s brojnim očuvanim pratećim elementima iz procesa rada – poput ostataka pratećih zgrada, tunela, tračnica i kolica za prijevoz kamena.

Staza je uređena u sklopu KAMEN-MOST projekta, sufinanciranog iz Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. i u konačnici je prekrasan muzej kamena na otvorenom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.