2 min. čitanja

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u Nacionalnom parku „Krka“

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u Nacionalnom parku „Krka“
Foto: NP Krka

SKRADIN – Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružila zimskom prebrojavanju ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC), najvećem i najstarijem volonterskom programu monitoringa na svijetu.

Akcija koju organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, u Hrvatskoj se provodi od 1982. godine.

Foto: NP Krka

Pticama vodaricama ili vodenim pticama naziva se niz različitih ptica, koje uglavnom nisu međusobno blisko srodne, a zadržavaju se na vodi, plivajući ili roneći, koje uz to kao prilagodbu imaju razvijene plivaće kožice.

Akcija je provedena u sklopu redovitog godišnjeg monitoringa praćenja brojnosti ptica selica vodenih staništa na području ekološke mreže HR1000026 Krka i okolni plato. Na području Parka prebrojavanje je 14. i 15. siječnja obavljeno na sedam lokaliteta promatranjem s obale i iz plovila.

Foto: NP Krka

Djelatnicima Parka od velike pomoći bio je volonter Ivan Budinski iz udruge BIOM, koji im je na terenu nesebično prenosio svoje iskustvo i znanje, na čemu smo mu duboko zahvalni. Ukupno su zabilježene dvadeset i dvije vrste ptica vodarica s više od 2 500 jedinki. Brojnošću prevladavaju liske i glavate, divlje i krunate patke.

Za prebrojavanje ptica vodarica odabran je siječanj, najhladniji mjesec u godini, jer se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima i da još nisu počele proljetnu seobu. Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina, procjenjuje se status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta, te se na osnovu tih saznanja planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

U Hrvatskoj svake godine u monitoringu sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježenih ptica često prelazi sto tisuća. Vjerujemo da će i naši podatci doprinijeti boljem razumijevanju migracija i biologije vodarica, širom svijeta sve ugroženije, uslijed uništavanja močvarnih staništa, skupine ptica.

Foto: NP Krka

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.