Krenuo projekt snimanja buke u Jadranskom moru

Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT – Institut za oceonografiju i ribarstvo iz Splita (IOR) je prošle godine zajedno sa svojim partnerima započeo postavljanje instrumenata za snimanje zvuka u Jadranskom moru. Istraživanje u sklopu međunarodnog projekta pod nazivom “Soundscape” obavlja se na devet lokacija, a ove godine je u planu izrada karte buke u Jadranu. 

Opći cilj projekta SOUNDSCAPE je procjena utjecaja podvodne buke na morsku faunu i ekosustav Sjevernog Jadrana te stvoriti mrežu prekograničnog nadzora koji cini tehnička, znanstvena i institucionalna suradnja, a sve kako bi se osigurala učinkovita zaštita morske biološke raznolikosti i održivo korištenje morskog i obalnog ekosustava i resursa.

Sjeverni Jadran je područje pod velikim utjecajem sve intenzivnijeg i rastućeg pomorskog prometa, turizma kao i eksploatacije prirodnih resursa, dok ujedno ima vrlo ugroženu biološku raznolikost.

Većina regije smatra se ekološki i biološki značajnim područjem (EBSA, Konvencija o biološkoj raznolikosti), kao i mreža Natura 2000, odnosno, ekološka mreža zaštićenih područja na području Europske unije (najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu), te mjestomorskih i obalnih zaštićenih područja (MPAs).

Podizanje javne svijesti o utjecaju podvodne buke na morski okoliš i važnost očuvanja prirodnog bogatstva jedan od glavnih pitanja projekta, s obzirom da postoji vrlo ograničeno znanje o ovoj temi u javnosti.

Krajem 2020. godine mjerene su akustične značajke rekreacijskih plovila koje će se koristiti za modeliranje podvodnog širenja zvuka.

Projekt traje do 30. studenog 2021. godine, a ima za cilj dogovor o mjerama za smanjenje utjecaja buke na životinjski svijet u Jadranu. Ukupan budžet za cijeli projekt je veći od 2,1 milijun eura, od čega 1,8 milijuna financira Europski fond za regionalni razvoj.

U videu pogledajte kako se postavljaju instrumenati za snimanje zvuka u moru.

I.B.