Foto: Velimir Bešić

Snažno jugo na južnom, a bura na sjevernom Jadranu stvaraju probleme u pomorskom prometu. Prema prognozi DHMZ-a očekuje nas promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme, često s kišom koja će lokalno biti i obilna a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Temperature će se kretati uglavnom između 11 i 15 stupnjeva.

Uz kišu, probleme će stvarati jako i olujno jugo koje će od sredine dana okretati na sjevernom dijelu na umjerenu buru s olujni udarima duž obale i sjeverozapadnjak na otvorenom moru, dok će na krajnjem jugu Dalmacije jugo malo oslabjeti i popodne okrenuti na južni i jugozapadni vjetar.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a koji navodi da bi najjači udari juga trebali biti 65 do 95km/h.

Najjači udar juga zabilježen je na meteorološkoj postaji Marjan u Splitu i iznosio je 101km/h.

Na snazi je upozorenje za pomorce i nautičare

Na srednjem i južnom Jadranu mjestimični udari juga 35-50 čvorova, oslabit će u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu mjestimični udari bure 35-50 u Velebitaskom kanalu do 65 čvorova. More na otvorenom kratkotrano 5. Ponegdje nevere.

U prekidu su pojedine linije prema otocima

Dubrovačko okružje:

– Brodska linija 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ u prekidu
– Trajektna linija 832 Sobra-Prapratno u prekidu

Splitsko okružje:

-Katamaranska linija 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split u prekidu
-Trajektna linija 638 Sumartin-Makarska  biti će uspostavljena u 11:00 sati
-Trajektna linija 606 Trogir-Drvenik Veli -Drvenik Mali isploviti će u 10.00 sati
na relaciji Trogir-Drvenik Veli,bez uplova u  Drvenik Mali

Šibensko okružje:
-Brodska linija 505 Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik bez pristajanja u Prvić Luku

Riječko okružje:
-Katamaranska linija 9309 Novalja-Rab-Rijeka u prekidu
-Katamaranska linija 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka u prekidu

D.G.