Istarska županija priprema program revitalizacije istarske koze

Foto: Harrison Haines / Pexels

Istarska županija je izrada Programa revitalizacije istarske koze, od strane Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji će ovoj županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira.

U Istri je trenutno vrlo mali broj preostalih istarskih koza, a jedan od prioriteta je upravo revitalizacija ove autohtone istarske pasmine.

Nadalje, Županija, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, provodit će i program zaštite janjećeg istarskog mesa, za što već sada postoji veliki interes, dok će s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč izraditi Studiju zbrinjavanja komine masline i vinove loze s ciljem iskorištavanja ovih vrijednih nusproizvoda prerade za proizvodnju novih proizvoda.

Jedan od većih i izrazito značajnih projekata je i gradnja Centra za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća, odnosno županijskog centra za otkup, preradu, obradu, pakiranje i distribuciju voća i povrća.

Projekt provodi Ministarstvo poljoprivrede, a financiranje se planira iz Programa ruralnog razvoja RH. Naime, zbog nepovoljnog tržišnog položaja proizvođača, proizvodnja voća i povrća ne uspijeva ostvariti svoje tržišne  potencijale, što bi se moglo promijeniti međusobnim povezivanjem proizvođača kroz navedene Centre.

Podsjećamo, Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije prepoznalo je potrebu daljnjeg rada na dobivanju zaštićenih oznaka izvornosti, revitalizaciji autohtonih pasmina i udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije (tzv. kooperative), kao i izgradnje županijskog skladišno-distributivnog centara za voće i povrće, sredstvima iz Programa ruralnog razvoj RH, te osnivanja Centra za razvoj ribarstva i marikulture.