1 min. čitanja

Savudrijska batana – Od djece djeci

Savudrijska batana – Od djece djeci
Foto: Grad Umag

SAVUDRIJA/UMAG – Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „Savudrijska batana – batana salvorina“ izdala je svoju prvu slikovnicu za djecu „Savudrijska batana od djece djeci“.

Nakon objavljivanja knjige „Jedno more, jedna barka i puno priča“, koja sadrži svjedočanstva i prikupljena usmena znanja o našem malom i posebnom plovilu iz Savudrije, Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti “Savudrijska batana – Batana salvorina” htjela je napraviti novi iskorak i predložiti projekt za djecu koji su osmislila i kreirala djeca s našeg područja.

Namjera je bila na jednostavan i zabavan način mališanima prenijeti jedinstvenu ribarsku tradiciju našeg područja koju karakteriziraju tri jedinstvena simbola: savudrijski svjetionik, savudrijske batane i takozvane „grue” na koje se batane podižu.

Projektu su se pridružili učenici nižih razreda Talijanske osnovne škole “Galileo Galilei” u pratnji učiteljica Lorette Giraldi Penco, Carmen Rota i Maure Miloš. Djeca su sudjelovala u didaktičkoj radionici koja se održala na rtu Lako u Bašaniji, gdje su članovi udruge Christian Petretich, Lauro Paoletich i Silvano Pelizzon objasnili karakteristike savudrijske batane, tehniku podvodnog ribolova i druge alate poput parangala i separijole.

Uslijedila je vožnja batanom i aktivno iskustvo promatranja morskog dna kroz staklo.

Djeca su se zatim okušala u veslanju, a na kraju su batanu svi zajedno digli na gruu. Nakon praktičnog iskustva, u Zajednici Talijana održana je kreativna radionica koju je vodila Tanja Šuflaj, u kojoj su naši učenici – mali umjetnici – naučili izrađivati papirnate brodiće.

Njihovi dojmovi i usvojena znanja pretvoreni su u prekrasne crteže koji ilustriraju ovu publikaciju i koji će potaknuti širenje naše bogate i važne kulturne baštine među djecom cijele Umaštine, pa i šire.

Zanimanje i oduševljenje učenika Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ daju naslutiti da će tradicija i nove spoznaje zaživjeti, posebno u mlađim generacijama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.