Savudrijska batana – Od djece djeci

Foto: Grad Umag

SAVUDRIJA/UMAG – Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „Savudrijska batana – batana salvorina“ izdala je svoju prvu slikovnicu za djecu „Savudrijska batana od djece djeci“.

Nakon objavljivanja knjige „Jedno more, jedna barka i puno priča“, koja sadrži svjedočanstva i prikupljena usmena znanja o našem malom i posebnom plovilu iz Savudrije, Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti “Savudrijska batana – Batana salvorina” htjela je napraviti novi iskorak i predložiti projekt za djecu koji su osmislila i kreirala djeca s našeg područja.

Namjera je bila na jednostavan i zabavan način mališanima prenijeti jedinstvenu ribarsku tradiciju našeg područja koju karakteriziraju tri jedinstvena simbola: savudrijski svjetionik, savudrijske batane i takozvane „grue” na koje se batane podižu.

Projektu su se pridružili učenici nižih razreda Talijanske osnovne škole “Galileo Galilei” u pratnji učiteljica Lorette Giraldi Penco, Carmen Rota i Maure Miloš. Djeca su sudjelovala u didaktičkoj radionici koja se održala na rtu Lako u Bašaniji, gdje su članovi udruge Christian Petretich, Lauro Paoletich i Silvano Pelizzon objasnili karakteristike savudrijske batane, tehniku podvodnog ribolova i druge alate poput parangala i separijole.

Uslijedila je vožnja batanom i aktivno iskustvo promatranja morskog dna kroz staklo.

Djeca su se zatim okušala u veslanju, a na kraju su batanu svi zajedno digli na gruu. Nakon praktičnog iskustva, u Zajednici Talijana održana je kreativna radionica koju je vodila Tanja Šuflaj, u kojoj su naši učenici – mali umjetnici – naučili izrađivati papirnate brodiće.

Njihovi dojmovi i usvojena znanja pretvoreni su u prekrasne crteže koji ilustriraju ovu publikaciju i koji će potaknuti širenje naše bogate i važne kulturne baštine među djecom cijele Umaštine, pa i šire.

Zanimanje i oduševljenje učenika Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ daju naslutiti da će tradicija i nove spoznaje zaživjeti, posebno u mlađim generacijama.

D.G.