MARINA PUNAT GRUPA Vizija za sredinu stoljeća teška 160 milijuna kuna

Master plan 2050 - Ilustracija: Marina Punat

PUNAT – Marina Punat Grupa  Master planom vlastitog razvoja do 2050-te godine planira ulaganja  u vrijednosti 160 milijuna kuna u niz projekata. Iako se tijekom proteklih više od  20 godina,  praćenjem trendova,  tehnološkim inovacijama ,zaštitom okoliša visoko pozicionirala u hrvatskoj ponudi nautičkog turizma, Marina Punat Grupa nastavlja  razdoblje uspješnog poslovanja i rasta. 

O  motivima  opsežnog plana razvoja ove otočne tvrtke pionira hrvatskog  nautičkog turizma, Marijan Topolovec, direktor grupacije Marina Punat Grupa, reći će kako je prirodno da društvo  koje je od vitalnog značaja za lokalnu, regionalnu zajednicu i za državu, razmišlja o svojoj budućnosti. Marina uživa međunarodni ugled, zapošljava gotovo 150 djelatnika direktno, te omogućava djelovanje još tridesetak kooperantskih tvrtki s više od 100 zaposlenih. Najstarija smo marina na hrvatskoj obali Jadrana, uskoro ćemo obilježiti šest desetljeća od osnutka i kroz cijelo to razdoblje bilježimo uspješno poslovanje i rast. Cilj nam je, naglašava Topolovac, poslovati još dugi  niz godina, zapošljavati  nove generacije i iskoristiti potencijale razvoja kontrolirano, planski, usmjeravano, uz očuvanje prirodnog prostora koji nam je predan na korištenje. Želja nam je pružiti nautičarima još kvalitetniju uslugu za njihove brodove, opskrbu i podršku  kako bi svoja plovila održavali u ispravnom, plovnom  stanju  te da se i oni sami ovdje osjećaju što ugodnije.

U svim djelatnosti u marini  viša razina usluge 

– Našu marinu i servis posjećuju brojni menadžeri i koncesionari s raznih strana svijeta – rekla nam je Renata Marević, direktorica Marine Punat d.o.o, jer žele naučiti kako primijeniti naš provjereno uspješan model rada. Upitana, razvitku kojim djelatnostima unutar grupe  daju prioritet, a riječ je o marini, hotelu i brodogradilištu, Renata Marević odgovara:

– I marina i brodogradilište i  hotel „pretrpjet“ će nova ulaganja, rekonstrukcije, poboljšanja u cilju podizanja kvalitete usluga te djelomično  proširenje kapaciteta. Ne mislimo graditi nove vezove. Brodovi su danas prosječno većih dimenzija i širinom i duljinom.  Broj brodova u marini se djelomično i smanjuje  montažom  suhih dokova na kopnu te ugradnjom pristupnih mostića tzv. fingera na gatove u moru, koji olakšavaju pristup na plovilo (bočno) i omogućuju uštedu jer konopi za mooring neće biti potrebni. Time se i morski bazen među gatovima širi  za lakši manevar brodova pri uplovljavanju i isplovljavanju. Dugoročno i postepeno namjeravamo većinu gatova opremiti tim pristupnim mostićima. 

Rekonstrukcija komleksa recepcija, buffet, sanitarni čvor – Ilustracija: Marina Punat

U Brodogradilištu Punat osnovna djelatnost je održavanje i popravak brodova, a kako je potražnja za servisiranjem brodova sve veća, plan u tom dijelu predviđa uređenje, modernizaciju  i proširenje prostora za servis, izgradnjom novih hala s radionicama i izgradnjom novog bazena za novi travel-lift daleko veće nosivosti nego dosadašnji, što iziskuje nabavu  masivnijih transportnih kolica. 

Dio priobalne zone u marini kojeg ne koristimo jer je plitak i neupotrebljiv namjeravamo nasipati kako bismo našim partnerima u čarteru – tvrtkama koje se bave iznajmljivanjem plovila, a takvih je  u Puntu – istaknula je Marević, gotovo 150, ponudili smo novi prostor za djelovanje. 

Usluge marine  u znaku pet zvjezdica

Jedan od najvećih projekata zacrtanih master planom  je izgradnja novog restorana, na mjestu postojećeg , sa lounge-barom, klupskim prostorom, konferencijskom salom i vidikovcem na katu. Podizanje kategorije usluga marine na pet zvjezdica,doznajemo, podrazumijeva ulaganja u sadržaje i ponudu, što će se postići i izgradnjom novog kompleksa recepcije, ugostiteljskog objekta u njezinu nastavku, ali i novog sanitarnog čvora na mjestu postojećeg. Plan predviđa nastavak uređenja okoliša, postojećih asfaltnih površina i dodatno uređenje parkirališnih površina. Trgovina robom široke potrošnje i trgovina nautičkom opremom proširuju se i rekonstruiraju.  Kada je riječ o hotelskom segmentu, nasuprot marine ulagat će se u gradnju hotela wellness & aktiv sa 64 kreveta, uklopljenog u prirodni ambijent maslinika i oblikovan kao stilizirane puntarske kuće u nizu. Uz taj hotel,plan je  nastavak gradnje bazenskog kompleksa, dječjeg igrališta i rekreativne zone. Planira se gradnja muzeja maslinarstva i nastavak uređenja plaže Medane. Mislimo i na djecu i tinejdžere, napominje Marević. Dječje igralište u marini bit će prošireno, a ponudit će se i sadržaji za mlade – dječji centar i igraonica. Želja nam je,ističu u Marini Punat, da gosti budu što bolje povezani s mjestom  te mještanima približiti  marinu. Stoga je plan  urediti i sadržajem oplemeniti šetnicu koja od marine, oko brodogradilišta vodi do mjesta i natrag.

Buduća vizura hotelskog i bazenskog kompleksa – Ilustracija: Marina Punat

Zaštita okoliša uvjet je bez kojeg se ne može 

Do sada je Marina Punat grupa pokazala visoku senzibiliziranost za očuvanje okoliša. Na pitanje  je li  ekologija  prisutna u promišljanju novih razvojnih namjera, Renata Marević  dodaje: 

– Svjedoci smo rapidnih klimatskih promjena. Naši su planovi u svakom segmentu prožeti aktivnostima i ulaganjima koji znatno utječu na smanjenje štetnih utjecanja našeg djelovanja i nautičara na okoliš. Naša marina već 10 godina, prva na otoku, proizvodi električnu energiju iz vlastite solarne elektrane,  čime se smanjuje otpuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu,približno 13 t na godišnjoj razini. Sustavi hlađenja i grijanja poslovnih prostorija i većine infrastrukturnih objekata riješeni su toplinskim pumpama. Izrazito je smanjeno svjetlosno zagađenje noćnom rasvjetom sa elektro-ormarića u površinu poda, kao i sa svih velikih svjetiljki. Za gotovo sva svjetleća tijela koristi se led-rasvjeta. Kontinuirano, redovito vršimo uzorkovanje mora i morskog sedimenta, mjerimo buku, pratimo i analiziramo vrijednosti koje pokazuju da dobro pazimo na okoliš –  rezultati su uvijek unutar dozvoljenih vrijednosti, a ovim planom cilj je minimizirati sav mogući štetan utjecaj na prirodno i urbano okruženje. Prije jednog desetljeća izvodilo se probno produbljivanje morskog dna na  ulazu  u Puntarsku dragu i već je ta manja dionica znatno doprinijela boljoj, bržoj i većoj izmjeni mase morske vode iz uvale. Započeto  produbljivanja nastavljamo.

Novi restoran u marini – Ilustracija: Marina Punat

Razvojni koraci otvaraju 50 novih radnih mjesta i druge benefite za otočnu sredinu

Od 150 djelatnika koje Marina Punat Grupa zapošljava, gotovo polovica je žitelja Punta i Stare Baške, ističe Marijan Topolovec . Velik dio zaposlenika naših ugovornih kooperanata su ljudi s područja Općine Punat. U Marini radi i 30 ugovornih kooperanata s ukupno 113 zaposlenih, od čega je 39 mještana Punta. Više od stotinu obitelji ili najmanje 400 osoba s područja ove krčke lokalne zajednice u najvećem dijelu prihode stječe upravo u Marina Punat Grupi. Što se konkretnih planova pak tiče, zacrtana ulaganja od oko 160 milijuna kuna, prema našim procjenama bi Općini Punat ostvarila dodatni prihod od komunalnog doprinosa u vrijednosti od 20,9 milijuna kuna, uz 48 tisuća kuna dodatne komunalne naknade godišnje. Tomu valja pribrojiti i sve ostale financijske učinke projekta na punjenje javnog proračuna. Nove, dodatne usluge bolje kvalitete zahtijevat će zapošljavanje 10 novih radnika u nautici, jednako toliko novih radnika i u servisnim djelatnostima te 20 radnika u djelu hotela i resorta, uz što će se neupitno dogoditi i osjetni porast »neizravne zaposlenosti« koju će taj projekt generirati u lokalnoj zajednici – naglasili su naši sugovornici. Dakle, od razvojnih planova grupe Marine Punat koristi ima ne samo lokalna, već i šira zajednica.

Zdravko Kleva