NA DANAŠNJI DAN Hrvatski kapetan Ivan Visin 1852. godine krenuo na put oko svijeta

Foto: Hrvatska tehnička enciklopedija

Hrvatski pomorac Ivan (Ivo) Visin isplovio na put oko svijeta 11. veljače 1852. godine, koji će dovršiti 30. kolovoza 1859. i tako postati prvi Hrvat koji je oplovio svijet. Bio je to tek šesti pothvat oplovljivanja svijeta u povijesti (prvi je započeo Magellan, a dovršio Elcano).

Visin je svijet oplovio na briku (jedrenjaku srednje veličine s dva jarbola) koji je u Rijeci sagradio Andrija Zanon, piše Povijest.hr.

Prema legendi ugledavši jedrenjak Visin uskliknuo je „Splendido!“ (odlično) i to ime je dano brodu.

Kapetan Visin isplovio je iz Antwerpena pod habsburškom zastavom s poručnikom Fridrihom Bellavitijem i devet članova posade. Svijet su obišli u smjeru zapada, rutom Antwerpen – Rt Horn – Valparaiso – San Francisco – Honolulu – Singapur – Bangkok – Hongkong – Rt dobre nade – Plymouth – Trst. Tijekom putovanja Splendido je preplovio 101 297 morskih milja.

Za ovaj pothvat car Franjo Josip odlikovao je Visina bijelom počasnom zastavom i viteškim križem reda Franje Josipa.

Inače, Ivan Visin rođen je u mjestu Prčanj kod Boke Kotorske 1806. godine u obitelji podrijetlom iz Istre. Pomorsku karijeru započeo je s 12 godina kao brodski mali na raznim jedrenjacima, a kapetanski ispit položio je u Trstu.

Jugoslavenska pošta je 1982. godine za poštanske marke Europa, koje su obilježavale povijesne događaje, odabrala temu kapetana Ivu Visina i njegovog jedrenjaka Splendido.

D.G.