Foto: Pexels

Od danas Stožer civilne zaštite popušta epidemiološke mjere. Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 15. veljače 2021. i primjenjuje se do 28. veljače 2021.

Ovom Odlukom se ublažavaju neke protuepidemijske mjere:

– Omogućava se svim ugostiteljima isporuka hrane, pića, napitaka i slastica za van
– Omogućava se rad teretana i fitness-centara uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera
– Omogućava se rad dječjih igraonica i radionica uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera
– Omogućava se rad škola za strane jezike uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera
– Omogućava se rad kasina, automat-klubova i kladionica, uz ograničenje radnog vremena do 22:00 sata i zabranu pružanja ugostiteljskih usluga.

Mjere se popuštaju, ali i dalje vrijede stroga pravila za kafiće

Iako se mjere popuštaju, i dalje vrijede stroga pravila za kafiće.

Stožer je objasnio da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama, prenosi Index.

U teretanama obavezan razmak

U radu teretana i fitnes-centara potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara, o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati te nije moguće koristiti svlačionice i tuševe.

O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Stroga pravila i za škole stranih jezika

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski.

“Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, o polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave”, kazao je Božinović.

Ograničen broj korisnika dječjih igraonica

Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

I u igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska te se mora osigurati dezinficijens za korisnike, a sve sprave i igračke moraju se dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

 kladionicama i kasinima ne smije se točiti piće

Za kladionice i kasina, iako se otvaraju, također vrijede stroge mjere.

“Za kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini, potrebno je ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i održavati razmak, osoblje je također obvezno koristiti maske, po mogućnosti se odvojiti od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom te je potrebno dezinficirati prostor”, objasnio je Božinović.

U automat-klubovima broj korisnika se mora ograničiti na jednog na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu.

Božinović je dodao da ugostiteljski dijelovi kasina i automat-klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta se moraju razdvojiti.

Ako postoje sjedeća mjesta, moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi trebaju biti udaljeni jedni od drugih tri metra.

“Postupnost podrazumijeva da ne možemo pustiti sve i odjednom. Idemo nekim redom, vodeći računa o tome da izlazimo i donosimo mjere koje su u korist djece, školama, igraonicama, jer djeci je najteže objasniti način na koji živimo”, naglasio je Božinović.

U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji odgođeno otvaranje kasina i kladionica

No ne otvaraju se kasina i kladionice svugdje.

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije predložio je u petak Nacionalnom stožeru da donese Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere za područje Primorsko-goranske županije koja se odnosi na zabranu rada kasina, automat-klubova i uplatnih mjesta za klađenje, odnosno da omogući odgodu njihova otvaranja do 28. veljače.

Predloženo je da se u sklopu popuštanja epidemioloških mjera, u dijelu koji se odnosi na najavljeno otvaranje kasina od 15. veljače, njihovo otvaranje u toj županiji odgodi do 28. veljače, ali je u subotu odobrena odgoda samo do 21. veljače.

Kladionice i kasina neće otvoriti niti Istra. I Istrani su tražili od Stožera da im se omogući da u njihovoj županiji kladionice i kasina ostanu zatvoreni. Stožer im je udovoljio.

“Na prijedlog stožera civilne zaštite Istarske županije uvodi se nužna epidemiološka mjera u trajanju do 21. veljače 2021. Nužna epidemiološka mjera obuhvaća obustavu rada kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje na području Istarske županije”, stoji u odluci Stožera.

I.B.