2 min. čitanja

NEKRETNINE UZ OBALU – U Rijeci cijena stanova najviše porasla, Dubrovnik bilježi pad od 12 posto!

NEKRETNINE UZ OBALU – U Rijeci cijena stanova najviše porasla, Dubrovnik bilježi pad od 12 posto!
Dubrovnik – Foto: Boris Kačan

DUBROVNIK – Cijene nekretnina uz obalu višestruko su skuplje nego na kontinentu, a tržište, ovisno o trendovima, oscilira. I dok Zadar i Split bilježe lagani rast, u Rijeci su cijene stanova porasle najviše, a zanimljivo, u Dubrovniku su pale i do 12 posto.

Porast cijena kvadrata u Splitu

I najveći hrvatski grad na obali Split unazad dvije godine bilježi više cijene nekretnina, a tražene cijene kuća i dalje premašuju cijene stanova. Od početka 2019. godine do danas, kvadrat kuće u Splitu poskupio je za 4,93 posto i sada prosječno iznosi 3122 eura. Tražene cijene stanova rasle su unazad dvije godine za 6,85 posto i sada iznose prosječno 2987 eura po kvadratu.

Ipak, u navedenom je periodu bilo različitih oscilacija cijena, najviše cijene kuća u Splitu zabilježene su u rujnu 2019. godine kada se za kvadrat tražilo prosječnih 3209 eura, dok su stanovi bili najskuplji u veljači prošle godine, kad je prosječno traženo 3016 eura za kvadrat.

Split – Foto: Boris Kačan

U Zadru jednak rast cijena za stanove i za kuće

Za razliku od Splita, Zadar tijekom prošle godine nije zabilježio oscilacije u traženim cijenama pa je unazad dvije godine trend rasta u ovom gradu stabilan. Također, u ovom su gradu na obali kvadrati stanova Tražene cijene stanova od početka 2019. godine porasle su za 5,86 posto i sada se za kvadrat prosječno traži 2259 eura. Jednako su rasle i cijene kuća, odnosno 5,66 posto, a trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata kuće je 1577 eura.

Zadar – Foto: Boris Kačan

U Dubrovniku kuće jeftinije do 12 posto

Dubrovnik je, za razliku od Zagreba i Splita, unazad dvije godine zabilježio negativan trend. Tražene cijene stanova su danas u odnosu na početak 2019. godine niže su za 5,22 posto i prosječno iznose 3628 eura po kvadratu.

I kuće su u Dubrovniku u navedenom periodu zabilježile pad cijena i to gotovo 12 posto. Dok je početkom 2019. prosječna tražena cijena kvadrata bila vrtoglavih 4666 eura, danas ona iznosi 4117 eura.

Rijeka – Foto: Boris Kačan

U Rijeci su najviše porasle cijene stanova

Da promjene koje se zbivaju posljednju godinu ne utječu ni na koji način na trend rasta cijena stanova u Rijeci pokazuju najnoviji podaci s početka ove godine, prema kojima je prosječna cijena kvadrata stana od 1780 eura čak 16 posto viša u odnosu na siječanj 2019. godine.

Istovremeno, cijene kuća u Rijeci nezamjetno su rasle u navedenom periodu pa je sada prosječna cijena kvadrata kuće tek 23 eura viša i iznosi 1473 eura.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.