3 min. čitanja

Brodosplit demantira isplatu dividendi: “DIV GRUPA posudila je sredstva za isplatu plaća radnicima”

Brodosplit demantira isplatu dividendi: “DIV GRUPA posudila je sredstva za isplatu plaća radnicima”
Foto: Screenshot

SPLIT- Brodograđevna industrija Split objavila je priopćenje za javnost, povodom objave odluke o održavanju glavne skupštine društva Brodosplit d.d. s točkom dnevnog reda isplata dividende. Kako kažu iz Brodosplita, uslijedilo je više medijskih upita, ali i interpretacija, među kojima ima i zlonamjernih.

Priopćenje iz Brodosplita prenosimo u cijelosti:

Takve manipulacije kada je riječ o Brodosplitu uobičajene su, a pogotovo kada se uključi propalo obiteljsko političko gospodarstvo Sinčić – Palfi, koji su poznati po tome da su se prije trgovanja političkim utjecajem i reketarenjem bavili i to neuspješno, krađama po samoposlugama i lažno predstavljali. Stoga nam nije namjera taj bankrotirani OPG i ostale pripadnike koruptivne hobotnice demantirati, nego ovim priopćenjem želimo informirati stručnu i opću javnost o stvarnim razlozima i učincima naše predložene odluke.

DIV VEĆINSKI VLASNIK BRODOSPLITA, NEĆE PRIMITI NIKAKVU STVARNU NOVČANU ISPLATU DIVIDENDE – RADI SE O PRIJEBOJU UNUTAR GRUPE U CILJU REALIZACIJE PROJEKTA ISTRAŽIVANJA I RAZVOJA.

DIV GRUPA d.o.o. nositelj je projekta istraživanja i razvoja pod nazivom “Centar kompetencija za naprednu mobilnost” iz 2017. godine. Kao nositelj tog projekta, DIV GRUPA mora imati u vlasništvu određenu opremu neophodnu za razvoj i istraživanje. Zbog striktnih pravila tog projekta o povezanim osobama, potrebnu opremu koja je bila u vlasništvu Brodosplita d.d. DIV je morao prenijeti u svoje vlasništvo (kupiti od Brodosplit-a), ili tu postojeću opremu unutar grupe zanemariti i kupiti na tržištu drugu, istu takvu, ali skuplju opremu. Prema našoj procjeni, a pretpostavljamo da će se svi realni, objektivni i dobronamjerni složiti s njom, kupovina druge opreme ne bi bila ni racionalna, niti poslovno opravdana odluka. Stoga je odlučeno da DIV otkupi potrebnu opremu od Brodosplita, a da svoje dugovanje prebije s dijelom zadržane dobiti, dok će ostalim malim dioničarima (radnicima) i Hrvatskoj gospodarskoj komori istu isplatiti na račun.

DIV-u kao većinskom vlasniku dobit će samo biti proknjižena, ali će se odmah izvršiti prijeboj za dospjelo potraživanje Brodosplita d.d. za vrijednost opreme i strojeva koje je DIV za potrebe istraživanja i razvoja otkupio od Brodosplita. Ostalim će dioničarima dividenda biti isplaćena u novcu na njihove žiro račune.

Dakle, većinski vlasnik će samo pretvoriti svoju dobit u imovinu koja ostaje u grupaciji. Budući da većinski vlasnik neće primiti nekakvu isplatu, nema nikakvog odlijeva sredstava s računa Brodosplit d.d., a i oprema koju je u cilju realizacije projekta istraživanja i razvoja DIV otkupio – ostaje u Splitu.

Brodosplit d.d. je u 99,83% tnom vlasništvu tvrtke DIV Brodogradnja d.o.o., dok preostali udio drže u vlasništvu HGK i mali dioničari. Brodosplit d.d. do 31.12.2019. ima zadržane neisplaćene dobiti godine u iznosu 367.163.858,93 kn, uz napomenu da će dobit za 2020. biti preko 100 milijuna kn. Prijedlog odluke koji je upućen Glavnoj skupštini koja je sazvana za 5.3.2021. godine obuhvaća isplatu dijela te zadržane dobiti u iznosu od 250.776.679,70 kn ili 28,10 kn po dionici. Ako dođe do izglasavanja isplate dobiti ona će biti raspoređena na:

  • 250.347.817,50 kn većinskom vlasniku, koji neće kako smo objasnili biti isplaćeni već će se izvršen prijeboj za vrijednost opreme koju je DIV otkupio od Brodosplita d.d.
  • 428.862,20 kn ostalim dioničarima koji će im biti isplaćen u žiro račun.

Inače DIV GRUPA d.o.o. posudila je sredstva za isplatu plaća u Brodosplitu, jer isti zbog kašnjenja isporuke NOV. 487 koja je bila predviđena za sredinu veljače nije ostvario planirani prihod. Isporuka novogradnje 487 bila je planirana za 01.02.2021., pa je pomaknuta na 18.02., a obavit će se tek u ovom tjednu (01. – 05. 03.2021). Nakon kojega će Brodosplit ostvariti prihod od cca 115 milijuna EUR-a, od kojih je znatan postotak vlastito učešće u gradnji broda odnosno sredstava grupe, s kojim nakon isporuke možemo raspolagati za redovno poslovanje.

Osim gore navedenog, o odnosu većinskog vlasnika prema Brodosplitu najbolje govori i činjenica da je DIV Grupa jamac za kredit u iznosu od 53 milijuna EUR-a koje Brodosplit koristi za gradnju brodova, a vlasnik DIV Grupe Tomislav Debeljak osobno jamči, cjelokupnom svojom imovinom za uredno vraćanje državnog jamstva koje je Brodosplit dobio za gradnju brodova. To jest presedan, od niti jednog vlasnika nije nikada traženo takvo osobno jamstvo, ali i ono je bez razmišljanja izdano, jer bez njega ne bi bilo moguće graditi brodove i zapošljavati radnike.

Poslovna strategija DIV grupe od osnutka do danas, a takva će ostati dalje, jest zadržavanje dobiti u društvu radi njegova razvoja i napretka, te će kao što je iz priopćenja vidljivo ista ostati u imovini grupe u cilju realizacije projekta istraživanja i razvoja, priopćili su iz Brodosplita.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kasnili s plaćama radnicima Brodosplita, a vlasnicima dijele profit od 250 milijuna kuna!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.