2 min. čitanja

FOTO Brod koji je pao s navoza u Puli, podignut inovativnom metodom

FOTO Brod koji je pao s navoza u Puli, podignut inovativnom metodom
Foto: Igor Popović / Glas Istre

PULA – Prije točno mjesec dana s dizalice je pao novi brod brodogradilišta Tehnomont, upravo spreman za porinuće. Da bi stvar bila i gora, brod je nakon nesreće odmah i potonuo. Upravo je mjesec dana trebalo da krene njegovo izvlačenje, koje je naposljetku preuzela zadarska tvrtka EmergenSea, a čije vam fotografije ekskluzivno donosimo.

Novi ribarski brod je bio položen na Avangardovom navozu, a tijekom postupka podizanja novogradnje pomoću prijevozne lučke dizalice, puknula je čelik čelo podizna traka te je brod ispao iz nosača, pri čemu je pramčani dio potopljen u moru, dok je krmeni dio ostao pričvršćen na dizalicu.

Foto: Čitatelj

Nažalost, tijekom sljedeće noći, novogradnja je u potpunosti ispala s dizalice te je potopljena uz obalni zid pulske luke.

U spremnicima novogradnje, u trenutku nesreće, nalazilo se oko dvije tone pogonskoga goriva tipa diesel i oko dvije tone hidrauličnog ulja.

Mnogi su primjetili činjenicu da je dio broda prije potonuća visio i u zraku ostaju upitnici, je li se mogao na vrijeme spasiti od potonuća, a onda i od veće štete? Dobra vijest za irskog naručitelja je da brod još nije preuzeo, a za brodogradilište  Tehnomont, da je plovilo 100 posto osigurano.

Foto: Čitatelj

Izvlačenje je počelo prije 11 dana. Prije toga se 7 dana pregovaralo. Vađenje broda naručila je osiguravateljska kuća, čiji procjenitelji će utvrditi štetu, a tada će se znati i daljnja sudbina broda.

U nedjelju , 28. veljace navečer, na mjesto potonuća u Pulu stigla je ekipa iz zadarske tvrtke EmergenSea. Od njih doznajemo da je brod napokon uspješno podignut na površinu, i to  inovativnom metodom bez morske dizalice. Na kraju, kad je brod privezan na mol uz pomoć dizalice iz Tehnomonta, brod je ispravljen i izravnat do kraja.

Foto: Čitatelj

– Radi se o nečemu, što u Hrvatskoj još nitko na ovolikom brodu nije napravio! Preuzeli smo ogromnu odgovornost. – otkriva nam Drago Dešpalj iz ove tvrtke. Napominje da se radi o udruženomm djelovanju ekipe Emergensea baza Mljet, Split Zadar i Pula koji su odradili zahtjevan posao dizanja 300 tona teškog plovila sa dna, čime je još jednom dokazano da u hrvatskoj ima sposobnih  ljudi spremnih uhvatiti se u koštac i sa odgovornim i zahtjevnim poslovima.

– Brod je dignut inovativnom metodom čiji je vlasnik naša splitska baza – kazao je Dešpalj i obećao otkriti više detalja kad cijeli posao ovog tjedna i dovrše do kraja.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

PULA U tijeku pripreme za vađenje novogradnje, koja je s dizalice pala u more
NESREĆA U PULSKOM BRODOGRADILIŠTU Pao nov novcati brod koji je upravo trebao biti otpremljen vlasniku!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.