3 min. čitanja

IPAK VIDEONADZOR Nije prošao amandman Ruže Tomašić, Eurozastupnici prihvatili nova pravila u ribarstvu!

Europski Parlament je danas prihvatio pregovaračko stajalište o novom sustavu nadzora u ribarstvu koji će reformirati EU pravila upravljanja ribarskim aktivnostima što su na snazi od 2010. godine, izvijestio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

S 401 glasova za, 247 protiv i 47 suzdržanih, zastupnici su se složili oko uporabe nove tehnologije za bolju provedbu pravila u ribarstvu te jačanje sigurnosti i transparentnosti. Također su ustrajali na tome da potrošači moraju znati kada, gdje i kako su ulovljeni proizvodi koje kupuju.

U izglasanoj Odluci  stoji da će korištenje nadzornih kamera (CCTV) u svrhu kontrole iskrcavanja biti obvezno za „minimalni postotak“ plovila duljih od 12 metara za koja je u inspekcijama utvrđeno da „predstavljaju visok rizik od neusklađenosti s pravilima“ .  Opremu će također, kao sastavni dio kazne, morati koristiti plovila koja su počinila dva ili više ozbiljna prekršaja. Plovila koja su na dobrovoljnoj osnovi spremna koristiti CCTV tehnologiju trebaju dobiti poticaje poput dodatnih kvota ili brisanja prekršajnih bodova.

– Amandman hrvatske zastupnice u Europarlamentu Ruže Tomašić nije prošao, kao i niz drugih u ovom dijelu koji se tiče dobrovoljnog videonadzora. Obavezan videonadzor tako će vrijediti za plovila dulja od 12 metara – potvrdila je za Morski HR Barbara Peranić iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Tomašić je predložila, što je odbor PECH i usvojio, da određeni minimalni postotak ribarskih plovila koja love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja može biti opremljen sustavima videonadzora (CCTV) na dobrovoljnoj osnovi. Tomašić, naime smatra, da obavezno uvošenje sustava videonadzora predstavlja narušavanje privatnosti ribara.

No, parlament je prihvatio tekst amandmana koji se odnosi na obveznu upotrebu CCTV sustava na određenim plovilima, španjolske zastupnice Clare Aguilere, u ime Kluba zastupnika S&D-a, Grace O’Sullivan u ime Kluba zastupnika  Zelenih/Europskog slobodnog saveza:

Države članice dužne su osigurati djelotvornu kontrolu obveze iskrcavanja. U tu svrhu minimalni postotak ribarskih plovila ukupne duljine 12 metara ili više koja plove pod njihovom zastavom i love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja, za koje je u posebnim programima nadzora i inspekcije donesenima u skladu s člankom 95. utvrđeno da predstavljaju visok rizik od neusklađenosti s obvezom iskrcavanja, opremljeni su sustavima videonadzora kojima se stalno snima i koji uključuju pohranu podataka, u skladu sa svim primjenjivim pravilima o zaštiti privatnosti i obradi osobnih podataka. U skladu s posebnim programima kontrole i inspekcije donesenima na temelju članka 95. država članica može dopustiti ribarskom plovilu da na plovilu ima promatrače zadužene za nadzor u skladu s člankom 73.a.

Zastupnici su dali potporu prijedlogu usklađivanja sankcija te zatražili uspostavu „EU registra“ prekršaja, kako bi se centralizirale informacije iz svih država članica. Također su pozvali na „odgovarajući sustav sankcija“ za prekršaje rekreacijskih ribara.

Ukratko, ovo su nova pravila u ribarstvu:

  • Obvezan videonadzor (CCTV) na plovilima  koja su se u inspekcijama pokazala kao rizična
  • Kazne za rekreacijske ribolovce koji ne poštuju EU mjere očuvanja ili pravila ribarstva
  • Nove mjere za rješavanje problema izgubljene opreme
  • Potrebno je osigurati sljedivost ribe u cijelom prehrambenom lancu, uključujući prerađene i uvezene proizvode.
Foto: Youtube screenshot / Morski.hr / Ilustracija

Smanjenje otpada, jačane sigurnosti i transparentnosti

Sukladno EU strategiji Od polja do stola, Parlament traži sljedivost proizvoda ribarstva i akvakulture u cijelom prehrambenom lancu, uključujući prerađene i uvezene proizvode. Dostupni bi trebali biti podaci o vrsti ribe, lokaciji, datumu i vremenu ulova, te vrsti korištene opreme.

Kako bi se smanjio morski otpad, zastupnici su se složili da sva plovila moraju obvezno obavijestiti nacionalne vlasti o izgubljenom alatu za ribolov te posjedovati opremu potrebnu za njegovo pronalaženje.

Sva plovila također moraju biti opremljena geolokacijskim uređajima kako bi se automatski mogla identificirati i utvrditi njihov položaj. Riječ je o nužnoj mjeri kako bi se poboljšala sigurnost na moru, ističe se u prihvaćenom tekstu.

Parlament predlaže i povećanje dopuštene greške za procijenjene količine nekih ribljih vrsta (dopušteno odstupanje).

– Napravili smo važan korak ka zajedničkim pravilima. Inspekcije ribarskih aktivnosti u Španjolskoj ne smiju se razlikovati od onih u Danskoj, Poljskoj ili Italiji. One se moraju uskladiti i biti učinkovitije, bez da to rezultira većim birokratskim opterećenjima u sektoru – izjavila je izvjestiteljica Clare Aguilere (S&D, Španjolska).

Sljedeći koraci

S današnjim glasanjem Parlament je spreman za početak pregovora s Vijećem. Prema sadašnjem prijedlogu, gospodarski subjekti imat će na raspolaganju četiri godine nakon što pravila stupe na snagu za opremanje plovila potrebnom novom tehnologijom.

Kontekst

Odbor za ribarstvo je 5. veljače prihvatio stajalište o  EU sustavu za nadzor ribarstva. Prijedlog ažurira pet postojećih uredbi i usklađuju sustave nadzora i inspekcije te sankcija diljem EU država članica.

Poveznice

Prihvaćeni tekst po objavi bit će dostupan OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEONADZOR DOBROVOLJAN Usvojen amandman Ruže Tomašić u europskoj Uredbi o kontroli ribarstva
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.