U akvatoriju Pelješca, Hvara i Ploča proteklog tjedna oduzeto više od 400 nepropisnih vrša i mreža

Foto: HRT / Screenshot

Ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, u suradnji s roniocima Obalne straže, provodi akciju kontrole pasivnih ribolovnih alata u akvatoriju Pelješca, Hvara i Ploča. Od ponedjeljka su oduzeli više od 400 neoznačenih i nepropisnih vrša i mreža.

Na ovu vršu u moru ispred Ploča vlasnik je, čini se, zaboravio. Ribarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i ronioci Obalne straže u potrazi su upravo za takvim, nepropisno postavljenim ribolovnim alatom, javlja HRT.

– Iz mora je upravo izuzet klopkasti ribolovni alat, koji uopće nije označen, znači, ovo malo pluto je bilo smješteno ispod morske površine i može ga naći samo onaj koji ga je bacio. Znači, neoznačeni i ispod propisane minimalne veličine oka od 32 milimetra, evo vidimo da je ovo veličina oka od 28 milimetara – rekao je Jenko Franceschi, viši ribarski inspektor u Ministarstvu poljoprivrede.

Akcija je počela u ponedjeljak, a obuhvaćeno je podmorje Hvara, Pelješca, Ploča i rijeke Neretve.

– Cijeli Jadran je specifikum zbog svojih otoka, pa je i zbog toga imate područja koja su razvijenija, gdje je više pučanstva, gdje je više ljudi i tako dalje, pa onda imate više tako nekakvih ilegalnih akcija i tako – rekao je kap. kor. Ante Silić, zapovjednik ophodnog broda Obalne straže RH “Faust Vrančić”.

– U ovoj je akciji zaplijenjeno nešto više od 400 komada različitog ribolovnog alata, namijenjenog uglavnom lovu na jegulje, poslasticu neretvanskog kraja – izvijestila je Ivana Brailo Drnas.

Minimalna kazna za neoznačivanje ribolovnog alata je dvije tisuće kuna. Za ribolov na zabranjenom području i nepropisno izrađen alat kazna se penje na pet tisuća kuna.

– Vlasnici, najčešće, ukoliko nam se ne jave u roku od 24 sata, dva dana, oni se i ne javljaju, jer ne žele ući u daljnji postupak, postupanje prema njima, koje može završiti prekršajnim nalogom ili optužnim prijedlogom, dodaje Franceschi.

Najveći dio oduzetog alata stoga će biti uništen, a brodovi Ministarstva poljoprivrede i Obalne straže zaplovit će u iduću ovakvu akciju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OSVRT JURICE GAŠPARA Zašto je „mali hrvacki ćovijek“ najveća štetočina u Jadranu?