3 min. čitanja

Sukošan gradi pet vidikovaca vrijednih 3,5 milijuna kuna

Sukošan gradi pet vidikovaca vrijednih 3,5 milijuna kuna
Foto: Boris Kačan

SUKOŠAN – Tri vidikovca su na području Sukošana, a po jedan u Debeljaku i Glavici. Ovim će se projektom razviti novi edukativni sadržaj, kao i dodatna turistička infrastruktura kojom će se motivirati novi i veći dolazak posjetitelja u prirodu, kazao je sukošanski načelnik Ante Martinac Zadarskom listu.

Općina Sukošan provodi EU projekt izgradnje pet vidikovca s uređenjem prilaznih puteva, solarnom rasvjetom i edukativno-informativnim pločama te sa spravama za rekreaciju.

– Riječ je projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, koji u 100-postotnom iznosu financira EU – ističe zamjenik načelnika Filip Dražić dodajući kako će se tri vidikovca izgraditi na području Sukošana.

– Prvi vidikovac izgradit će se na brdu iznad marine i Krešanovih, a drugi na brdu iznad igrališta Dešenj, oko 150 metara uzbrdo od željezničke pruge koja će imati pješački prijelaz. Treći vidikovac je pri vrhu Tustice, u ravnini Puta Tustice i nekadašnje prosike. Lokacija četvrtog vidikovca je u Debeljaku na brdu Glavica, dok je peti vidikovac u Glavici, na brdu Vrčevo – navodi Dražić.

Vidikovac, staze, urbana oprema

Radove na vidikovcu iznad igrališta Dešenj izvodi tvrtka Diklo gradnja d.o.o. Zadar, vidikovce na Glavici u Debeljaku i na Vrčevu u naselju Glavica, tvrtka Konektor d.o.o. Sukošan, a vidikovac u Tustici tvrtka Lagoon natura iz Šibenika.

– Za vidikovac na brdu iznad marine, s Hrvatskim šumama za manju česticu u tijeku je imovinskopravni spor koji bi se uskoro trebao riješiti“, kaže Dražić. Vidikovci visine četiri metara se grade po projektu arhitektonsko-projektantske tvrtke Blok A3 d.o.o. Zagreb, a odnose se na uređenje postojeće pješačke staze, postavljanje vidikovca i urbane opreme. „Shodno arhitektonskim projektima izvršit će se popravak i uređenje postojećih pješačkih staza. Uz pješačke staze postavit će se solarna rasvjeta, edukativno informativne ploče, info tablice, smjerokazi, klupe, koševi za otpatke i vidikovci. Uz sve navedeno izgradit će se sprave i elementi za rekreaciju – otkriva Dražić.

Turistička funkcija šume

Nakon završetka projekta općina će biti obogaćena poučnim stazama koje će uz rekreacijsku imati i poučno edukativnu ulogu.

– Cilj projekta je promicanje i korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume uz aktivnosti edukacije i informiranja o šumskom području i krajoliku općine Sukošan, ali i šire. Planirano ulaganje će biti namijenjeno za javnu upotrebu i uvelike će pridonijeti životu u ruralnim područjima. Ovim će se projektom razviti novi edukativni sadržaj, kao i dodatna turistička infrastruktura kojom će se motivirati novi i veći dolazak posjetitelja u prirodu – naglašava sukošanski načelnik Ante Martinac.

Dodatnim sadržajem na stazi povećat će se naglasak na šumu. Osim većeg broja zadovoljnih posjetitelja, ulaganje će imati pozitivan utjecaj i na lokalno stanovništvo, kao i na civilno društvo koje će kroz nove sadržaje na stazi graditi odgovorniju svijest o važnosti zaštite i očuvanja šumskog područja svoga kraja.

– Jedan od ciljeva je i funkcionalno urediti lokaciju ulaganja radi postizanja kvalitetnijeg življenja lokalnog stanovništva i mladeži u vidu sporta i rekreacije. Ovim projektom ne samo da se doprinosi zaštiti šuma i promicanju istih, nego i poboljšanju zdravstvenog stanja ljudi, a istovremeno će se educirati o važnosti šuma – kaže Martinac.

Posve novi doživljaj

Projektom će rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šume postati vidljivije.

– Projekt će uvelike pridonositi povećanju javne dobrobiti i rekreaciji i važnosti šuma, a time i povećati javnu svijest o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavom – ističe Martinac.

Gradnja vidikovaca s popratnim sadržajima je od velikog značenja za sve posjetitelje jer će se na pješačkoj stazi nalaziti informativne ploče koje će educirati javnost o ekosustavu.

– Pažljivim i promišljenim krajobraznim oblikovanjem, lokalnoj zajednici, školskoj djeci i svim posjetiteljima vidikovci će podariti posve novi doživljaj šume – zaključuje Martinac.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.