4 min. čitanja

Razvojni projekti na Ugljanu: Gradi se veliki trgovački centar i hotel s 14 soba

Razvojni projekti na Ugljanu: Gradi se veliki trgovački centar i hotel s 14 soba
Foto: Boris Kačan

PREKO – “U fokusu svih projekata koji se trenutno rade na području Općine Preko su ljudi”, naglasio je u razgovoru za Novi radio načelnik Općine Preko Jure Brižić. Dosta su i vremena i novca u Općini Preko posvetili upravo infrastrukturi za djecu i mlade tako da je i u zimskim mjesecima živo na otoku. Brižić je u razgovoru podsjetio kako su trenutno na području Općine Preko u tijeku dva velika turistička projekta – obnova tvrđave sv.Mihovila te projekt ugostiteljsko-turističke zone“Mačjak-šumljak”. Otkriva i da se trenutno u Preku gradi hotel s 14 soba, a pri kraju je i izgradnja prvog velikog trgovačkog centra na otoku.  Što se tiče sezone, Brižić se nada da će biti na razini prošlogodišnje, ako ne i bolja.

Dovršena gradnja dječjih igrališta u Lukoranu i Ugljanu

Pet mjeseci od početka radova, ovaj tjedan su  završena dječja igrališta u Lukoranu i Ugljanu. Dio je to projekta Općine Preko Avantura Kids, u sklopu kojega su dosad sagrađena igrališta u Preku i Poljani te street-ball igralište u Preku pokraj Lučke kapetanije. Dok na igralištu u Ugljanu već odzvanja dječji smijeh, u Lukoranu ima još dan, dva posla kako bi se završili posljednji sitni radovi i igralište postalo sigurno za korištenje.

– Ovim projektom nastoje se stvoriti bolji uvjeti za sigurnu dječju igru i kvalitetno druženje na otvorenom. Novo igralište u Ugljanu sagrađeno je pokraj škole i vrtića, a u Lukoranu uz Dom kulture. U sklopu oba projekta postavljena su igrala poput tobogana, ljuljačke, njihala, klackalice, vrtuljka i edukativnog panela, antistres gumene podloge, klupa i koševa za otpatke, uređeni su staza i zelene površine – navodi Jure Brižić.  Preostaje još urediti  i  dječje igralište u Sutomišćici, mjestu koje se može pohvaliti i najljepšim nogometnim igralištem na svijetu, tako da će projekt Avantura Kids biti dovršen.

Vrijednost projekta gradnje i opremanja dječjeg igrališta u Ugljanu iznosi 281.075 kuna, od čega su sredstva iz EU fondova 239.283 kuna, a 41.792 kuna iz proračuna Općine Preko. Uređenje i opremanje igrališta u Ugljanu sufinancira se novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kroz Program ruralnog razvoja 2014. – 2020., Podmjera 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“ u okviru Mjere 19 „LEADER – CLLD“ LAG Mareta. Vrijednost projekta gradnje i opremanja igrališta u Lukoranu iznosi 325.000 kuna i u potpunosti se financira proračunskim novcem Općine Preko.

Projekt obnove tvrđave sv.Mihovila

Najveći turistički projekt koji se trenutno radi na području Općine, a tiče se kulturne baštine, je obnova tvrđave sv.Mihovila.   Općina Preko prošle je godine na  javni poziv Ministarstva kulture i medija prijavila projekt sanacije tvrđave vrijedan 12 milijuna kuna.  Riječ je o najznačajnijoj  kulturno-turističkoj  znamenitosti zadarskih otoka, uvrštena je u Registar nepokretnih spomenika kulture i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara RH. Krenula su arheološka istraživanja, no nažalost sve ide jako sporo, prvenstveno jer se projekt financira državnim novcem.

– Da bi završili ta arheološka istraživanja treba nam milijun i pol kuna do kraja. Mi smo se i ove godine javili na natječaj resornog ministarstva i još čekamo rezultate, no dobili smo informaciju  da će zbog potresa u Zagrebu i  Sisačko-moslavačkoj županiji to biti teško izvedivo, ali mi smo se spremni i  ovog puta odreći tih sredstava samo da se naši ljudi koji su pogođeni  potresom što prije vrate normalnom životu – istaknuo je Brižić.

Idejno rješenje ugostiteljsko-turističke zone“Mačjak-šumljak” pri kraju; gradi se prvi veliki trgovački centar na otoku

Prošle je godine započet i projekt uređenja ugostiteljsko-turističke zone“Mačjak-šumljak”.

– Idejno rješenje je pri kraju i uskoro ćemo imati jednu javnu prezentaciju – najavio je Brižić istaknuvši kako će taj turistički kompleks moći primiti 600-tinjak turista što znači i da će biti velika potreba za zapošljavanjem.

Na otoku Ugljanu se gradi i  jedan trgovački centar koji će zaposliti 50-tak sezonskih radnika uz 30-tak stalno zaposlenih. Radovi su pri kraju, a nakon tehničkog pregleda otvorenje tog centra predviđeno je za 1.svibnja.

– To je prvi i jedini trenutačno veliki trgovački centar na otoku koji se prostire na 12 tisuća kvadratnih metara zemljišta tj. dvije i pol tisuće kvadrata prodajnog prostora koji će nam dati jednu dodatnu ponudu, ali i najvažnije – donijeti nova zasposlenja – ističe Brižić

U Preku se gradi hotel sa 14 soba; Brižić: “Svima nam je u interesu da sezona bude dobra

U Preku se trenutno gradi jedan manji obiteljski hotel s 14 soba, otkrio nam je Brižić. Riječ je o nekretnini u državnom vlasništvu koju Prečani kolokvijalno zovu “federacija” koja je dana u najam jednom privatnom poduzetniku. Hotel bi trebao biti gotov do početka ljetne sezone.

A što se same sezone tiče, načelnik Općine Preko kaže da je nezahvalno bilo što prognozirati. Od privatnih iznajmljivača najave su dobre, ali većina rezervacija nije potvrđena.

– Općina Preko prošle je godine ostvarila čak 70% prometa iz 2019.godine. Plus nam je što imamo dosta vikendaša. Mi se nadamo da će ove godine biti i bolji rezultati, ako sve bude u redu, ili da budu barem na prošlogodišnjoj razini. Svima nam je u interesu da sezona bude dobra. U suprotnom ne piše nam se dobro – ispričao je za Novi radio načelnik Općine Preko Jure Brižić.

D.Đ.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.