SLIJEDI VULKANSKA ERUPCIJA Island je u tri tjedna uzdrmalo više od 50.000 potresa!

Foto: Pixabay

Island je u posljednja tri tjedna zabilježio više od 50.000 potresa. Ova neobična aktivnost ukazuje na to da slijedi erupcija vulkana.

Znanstvenici su zbunjeni kada će se to dogoditi, a Islanđani uče živjeti s podrhtavanjima, javlja BBC.

– Samo od ponoći do sad smo zabilježili 1200 potresa, dok ih u uobičajenom tjednu imamo možda 100 ili 200 – kazala je Bjarki Friis iz islandske meteorološke službe.

Mnoge ljude potresi bude s obzirom na to da ih je nemali broj bio iznad magnitude 5.0.

– To je vrlo neobično, mislim da nitko ovdje ne pamti nešto slično – objašnjava Elizabeth Palmadottir, stručnjakinja za opasnosti iz islandske meteorološke službe.

Potresi su uzdrmali i premijerku Islanda Katrin Jakobsdottir.

– Stresno je, a još stresnije je za ljude koji žive kraj aktivnog područja – ističe.

Aktivno područje nalazi se na 30 kilometara od glavnog grada, Reykjavika. Island je navikao na vulkanske erupcije no nijedna se već stotinama godina nije dogodila na ovom području, tako blizu glavnog grada. Zato su ljudi pomalo nervozni. Tlo oko vulkana prekriveno je lavom starom više od tisuću godina, prenosi Jutarnji list.

Foto: Pixabay

Geologinja Helga Torfadottir objašnjava kako je lava sada na kilometar dubine u zemljinoj kori.

– To je vrlo plitko pa možemo očekivati da će naći svoj put prema površini. Nećemo vidjeti ono što smo imali 2010. – eksplozivnu erupciju s mnogo pepela, to neće biti slučaj tu u Reykjanesu.

Lava koja se kreće ispod zemlje već je ostavila neke tragove.

Foto: Pexels

– Već je puno pukotina na cestama u području koje pokazuju koliko je zaista moćna majka priroda.

– Nadamo se da ćemo dobiti upozorenje o erupciji, no mogao bi to biti vrlo mali signal. Očekujemo ga samo nekoliko minuta prije, zato sve to ovdje shvaćamo toliko ozbiljno – zaključila je Elizabeth Palmadottir za BBC.

D.G.

 

 

Vaš komentar