Riva u centru Umaga poprima završne konture

Foto: Grad Umag

UMAG – Gradska riva svih primorskih gradova predstavlja mjesto okupljanja, odmora i razonode, mjesto stvaranja doživljaja. Ogledalo je to grada, kako za građane, tako i za sve posjetitelje. U tijeku je završetak zahvata izgradnje i rekonstrukcije umaške gradske rive u dijelu Obale dr. Franje Tuđmana, koja polako poprima svoje konačne konture.

Logičan je to slijed već uređenog parka Humagum kao sastavnog zelenog dijela gradske rive koji iz godine u godinu raste te nudi građanima i posjetiteljima prekrasne vizure, nadahnjuje sve veći broj šetača koji svoje vrijeme provode u njemu te uljepšava centar grada nudeći mu jedinstvenu hortikulturalnu oazu, poručuju iz Grada Umaga.

Nakon dovršenog projekta mediteranskog parka, krenulo se u narednu fazu uređenja hortikulture umaškog šetališta. Na betonskom dijelu šetališta u centru grada protekle je godine stvorena nova hortikulturalna zona površine 2.400 m2 s lagostremijama i crnikama, čime je gradska riva dobila dodatni zeleni pojas.

S izgradnjom i rekonstrukcijom rive započelo se prije 7 godina, a svake se godine kontinuirano u istu ulagalo i gradilo. Ove godine nastavljamo s izgradnjom na dijelu rive koji je najbliže centru grada i čijim će se dovršetkom obala povezati s Trgovačkom ulicom, odnosno novim gradskim Trgom 1. svibnja. Radi se o projektnoj fazi koja će svojom izvedbom i kvalitetom po okončanju radova, koje očekujemo do polovine godine, u cijelosti promijeniti vizuru obale i spojiti novi gradski trg s obalnom šetnicom, nudeći Umagu dodatnu dozu posebnosti, ljepote, suvremenosti i elegancije.

Foto: Grad Umag

Protekle se godine na ovoj trasi krenulo s građevinsko–obrtničkim radovima i rekonstrukcijom postojećeg vodovoda, potpunom obnovom javne rasvjete, kao i uređenjem oborinske odvodnje, a u tijeku je popločenje partera, kao i oblaganje parapetnog zidića kamenom. Elegantni će kamen obogatiti sam izgled centra grada, stvarajući uniformiranu površinu ugodnu za oko, a šetnica će uz umaški akvatorij u konačnici učiniti Umag još prepoznatljivijom i privlačnijom destinacijom.

Želeći pratiti sve ekološke standarde, u okviru ovog dijela projekta protekle su godine ugrađena četiri podzemna kontejnera svaki kapaciteta 3 m3, a u cilju stvaranja sve čišćeg i ljepšeg grada. Cijeli park Humagum, kao i naš dugovječni „lungomare“, ostaje pješačka zona, bez pristupa automobilima i ostalim motornim vozilima, izuzev vozila komunalnih poduzeća i interventnih službi.

Uz navedene radove, Lučka uprava u ovom dijelu uređuje infrastrukturu za privezište brodica i jahti, što će se savršeno uklopiti u ovaj projekt, nudeći uređeniji obalni pojas.

Konačni dovršetak izgradnje i rekonstrukcije obalne šetnice od dige pa do ACI marine očekujemo do kraja 2023. godine po istim vidljivim standardima uređenja postignutih na Trgu 1. svibnja.

– Rekonstrukcija ovog dijela šetnice, koja je u svojem finalnom stadiju, navodi na zaključak kako će se ista savršeno stopiti u zeleni pojas cijele buduće Umaške morske promenade duge 40-tak kilometara, a koja će se kroz narednih 10 godina protezati od Parka Umag do Crvenog Vrha. Tako će naši sugrađani i brojni turisti svoje aktivne trenutke u šetnji, trčanju i bicikliranju, ali i odmoru na brojnim uređenim punktovima, moći provoditi na najdužoj uređenoj morskoj promenadi na našem Jadranu, poručuju iz Grada Umaga.

D.G.
PROČITAJTE JOŠ: