7 min. čitanja

BETONIRANJE VIKENDOM Dok inspekcija nema, u Dugom Ratu miševi kolo vode

BETONIRANJE VIKENDOM Dok inspekcija nema, u Dugom Ratu miševi kolo vode
Foto: Čitatelj

DUGI RAT – Po tko zna koji put mještani su se pobunili u zaštitu prirode i kakvog-takvog civiliziranog društva. Oni koji bi ih trebali štititi, loptaju se ingerencijama, a devastatori trljaju ruke. Ignoriraju jedne i druge, rade u svom ekonomskom interesu, protivno zakonima prirode i države u kojoj žive. Betoniraju, ruše, grade, uništavaju u nepovrat i nikome ne odgovaraju. Neki idu toliko daleko, da se unatoč svemu tome još i kandidiraju da na izborima u sljedećem mandatu takvu zajednicu i predvode, a u programu nude – betoniranje!

Bajnice. Kako mu i ime kaže, trebalo je to biti mjesto iz bajke, koje administrativno spada pod općinu Dugi Rat. No tamo je sve, samo bajno nije. Građani optužuju lokalnog investitora koji je već davno trebao srušiti potpuno ilegalno izbetoniranu građevinu nasred javnog puta, tik uz more.

Foto: Čitatelj

– Šalovalo se za vikend. Trenutno nije još beton naliven, ali pripremili su to. Mislim da smo ih zasad odgovorili od toga. To je radio čovjek koji je vozio bager. On je gradio za firmu iz Omiša, koji pak rade za Općinu Dugi Rat – kazuje nam dugogodišnji aktivist u ovom mjestu Marin Rakuljić, koji je sa svojim sumještanima više puta prijavljivao ilegalne radnje.

Pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, potvrđuje da je njihova aplikacija Pomorsko dobro zaprimila prijavu i za ovaj slučaj 11. veljače 2021. godine i automatski je proslijeđena svim nadležnim inspekcijama.

– Na predmetnom području ne postoji koncesija kojoj je davatelj Splitsko-dalmatinska županija, ali na tom području nije utvrđena ni granica pomorskog dobra niti je kroz nedavno usvojeni Urbanistički plan uređenja predmetnog područja predviđena gradnja objekta na spomenutoj mikrolokaciji – kaže Čogelja i pojašnjava da ukoliko je i dodijeljeno koncesijsko odobrenje, dodjeljuje ga Općina Dugi Rat.

A da se u Bajnicama zida, ruši i betonira ilegalno, pokazuju dokumenti i fotografije.

– Nadam se da će vam navedena dokumentacija biti od pomoći ukoliko budete tražili pojašnjenja od Općine Dugi Rat, kako nelegalni objekt posluje kao ugostiteljski  sa svojim stolovima, stolicama i svojatajući javne klupe  i javno dobro. Ogorčenje stvara to da komunalno redarstvo nije uputilo ni jednu novčanu kaznu (već samo uklanjanje jednom godišnje pred kraj sezone) svom vijećniku ili je? Za nered koji je opetovao na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini tijekom cijelog ljeta. Također je iz slika vidljivo nekoliko odsječenih borova iz prošlosti – kaže nam Rakuljić, koji šalje i dokumentiranu kronologiju događanja u svome mjestu.

Foto: Čitatelj

Ne samo što nije srušio ilegalnu građevinu, već se kandidirao na izborima za načelnika općine

Rakuljić, kao i neki drugi mještani koji su nam se javili, za sve krive “investitora” Romea Tomaša iz Bajnica, koji na objekt kojeg je ilegalno nakeljio na javnu plažu, ima pravomoćno rješenje o uklanjanju staro (sjednite sad, da ne padnete u nesvijest) 24 godine! Točnije, Rješenje o uklanjanju izbetoniranog nosi datum 16. rujna 1997., i ne da nije srušen, nego je u međuvremenu i nadograđen!

– Za vikend je bager uništio sve i ovaj stari bor, kojeg mi je najviše žao. Šaljem redovito prijave putem aplikacije “Pomorsko dobro” ali nema nikakvog efekta. Živim prekoputa, a od srama i muke ne mogu više ni pogledat što se radi. Iz godine u godinu to gledam, prijavljujem i ne možeš mu ništa. Objekt Romeo Tomaš nikako ne ruši. Komunalni redari su mu uvijek izlazili u susret. Vikendima prodaje piće svojim prijateljima. To se svake godine tamo jede i pije i žmiri. A još je počeo dizati kat. Pokupi društvo i igraju karte. Na kraju sezone sve se makne, a u sezoni nitko to ne miče – kaže Rakuljić, ogorčen činjenicom da njemu za privezan kaić od 2,5 metra uredno dođe opomena, ako ga ne ukloni.

Foto: Čitatelj

– Naravno, kaić smo makli. A dotični devastator se uz sve ovo kandidirao na ovim izborima za općinskog načelnika. Pa to je moguće samo u Hrvatskoj – ogorčen je Rakuljić.

I doista, u svojoj kandidaturi, Tomaša koji na izbore izlazi kao neovisan kandidat, podržavaju HSB (Hrvatska stranka budućnosti), desna opcija te dijelovi desnog i lijevoga centra Općine Dugi Rat. U devet točaka svog predizbornog programa, između ostalog navodi i izgradnju šetnice duž cijele općinske obale, te izgradnju i uređenje luka u Krilu, Bajnicama i Sumpetru.

Foto: Čitatelj

Načelnik: “Mještani za svaku sitnicu zovu inspekcije i novinare”

Da Tomaš voli betonirati, potvrđuje i aktualni načelnik Općine Dugi Rat, Jerko Roglić, kojeg smo pitali što se to tamo događa?

– U Bajnicama imamo oštećeno pero i tu treba nešto kamenog materijala i žala dovesti, a što se tiče betonskih radova, iako jedan od mještana smatra da bi to trebalo učvrstiti betonom i metalnom mrežom, ja sam zabranio te radove. Samo kamen i ništa više – kazuje nam Roglić, koji svejedno negoduje zbog javnog pritiska na istu stvar.

– Međutim mještani za svaku sitnicu zovu inspekcije i novinare, kao da nema tamo radova koji nisu nelegalni – pojašnjava nam načelnik.

I doista, tamo, u mjestu u kojem je Roglić načelnik, ima još objekata za koje mještani tvrde da su tamo ilegalno. Evo jednog, koji je, kako tvrde, srušen do temelja, i sagrađen novi – opet bez ishođene dozvole.

Ali vratimo se mi proteklom vikendu, kad inspekcije ne rade, pa miševi kolo vode.

Pitali smo načelnika Roglića da nam odgovori i na pitanje koji je to građanin koji bi obalu “učvrstio” betonom?

– Tomaš je inzistirao na betoniranju i ja pretpostavljam da je on to radio, iako će on kazati da nije. A što se tiče ove njegove građevine, nije da se stavljam u njegovu obranu, već moram ispraviti, objekt nije nadograđen, već mu je promijenjena konstrukcija gornjeg dijela – pojašnjava nam načelnik Dugog Rata.

Ali taj objekt je ilegalan i ne bi smio ni postojati posljednje 24 godine?

– Mi smo to prijavili i očekujemo od Ministarstva graditeljstva da izvrši rušenje.

Toliko dugo čekate?

– Poslali smo im i požurnicu nedavno, ali i prije smo to radili jer je taj objekt tamo 20 godina, nije od jučer – potvrđuje i Roglić.

Foto: Čitatelj

Ako kažete da je i ovaj vikend bagere i pripremu za betoniranje naložio Tomaš, pa jeste li ga onda prijavili nadležnoj inspekciji?

– Nismo ga prijavili jer nije stavio beton. Nije to nekakva šteta, dvije grane su tanje oštećene, i to na mjestima gdje je prolazio bager – kazao je načelnik.

A Marin Rakuljić koji je sve ovo prijavljivao, dokumentirao je situaciju od subote i kaže:

– Iman samo pitanje tko će odgovarati za silovanje nad nedužnim stoljetnim borom koji je do danas odoljevao svim vjetrovima, burama moru, i davao hlad, srušen razbijen ogoljen  kašikom od bagera u par poteza, a pokraj njega stoji ljudska tvorevina nelegalne gradnje koju općina štiti kao ličkog medvjeda?

U nekoliko navrata od vikenda do zaključenja ovog teksta pokušali smo doći do gospodina Romea Tomaša, no niti jednom se nije javio na naše pozive. Bili smo uporni, no pred samo zaključenje teksta, isključio je mobitel.

Foto: Čitatelj

Što bi se reklo u našem narodu “poija vuk magare”, jer čini se da je jedino u ovom dijelu Hrvatske sasvim normalno da bager dođe na javnu plažu i ilegalno krene s radovima, a da ga se, unatoč spoznajama o ilegalnim radnjama – ne prijavi!

Slično je bilo i prije nekoliko mjeseci, kad je kamion pun stijena i građevinskog otpada bez najave i propisne prometne signalizacije najjednostavnije zaustavio promet i nasred ceste zapriječio put ostalim vozilima, dok nije iskupao teret u more ispod ceste.

Slično je bilo i već bezbroj puta prije, o čemu smo ispisali desetke stranica tekstova, ali jugoistočno od Splita kao da hrvatski zakoni ne vrijede za nikoga tko se samo usudi prkositi njima i prirodi.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

PRIMITIVIZAM VIDLJIV IZ SVEMIRA Razmjeri ilegalnog nasrtanja na pomorsko dobro u Dugom Ratu
NEVJEROJATAN PRIZOR Blokirao magistralu da bi kamene gromade iskipao u more
DIVLJANJE U DUGOM RATU SE NASTAVLJA Potpuno ignoriranje zabrana, postavljena fizička barijera
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.