2 min. čitanja

Nakon snažnog potresa kod Palagruže, više od 30 podrhtavanja u Jadranu!

Nakon snažnog potresa kod Palagruže, više od 30 podrhtavanja u Jadranu!
Foto: Jurica Gašpar / EMSC / Screenshot

Od snažnog potresa magnitude 5.5 po Richteru more južno od Splita zatreslo je više od 30 potresa.

Podsjetimo, danas u 14:47 područje Jadrana južno od Visa pogodio je snažan potres magnitude 5.5 po Richteru, izvjestila je Seizmološka služba Hrvatske (prve procjene EMSC-a su bile 5,9 po Richteru).

Potres se osjetio u Dalmaciji i Italiji, ali nije prouzročio materijalne štete, pišeIndex.

Nakon njega u Jadranu je zabilježeno više od 30 potresa, pri čemu su tri imala magnitudu između 4 ili veću od 4, a šest ih je imalo magnitudu od 3-4 po Richteru, javlja EMSC.

Radi se o uobičajenim podrhtavanjima nakon jakog potresa (kartu potresa na području oko Palagruže pogledajte OVDJE).

“Potres ove jačine ne može izazvati tsunami”

Seizmolog Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu komentirao je jesu li moguće neke ozbiljnije posljedice ili naknadni potresi.

– Potres ove jačine ne može izazvati tsunami ili neke druge ozbiljnije poremećaje. Prvo, radi se premalom potresu da uzrokuje tsunami. Ovaj potres je bio snage 5.4, a tsunamije uzrokuju jači potresi”, kazao je Stipčević za Index.

– Drugo vjerojatno nije imao nikakve površinske efekte u smislu toga da nije bilo puknuća na dnu mora. Naime, da bi se dogodio tsunami morate imati pomak površine dna. Dodatno, bio je na dubini od oko 10 kilometara, što znači da je bio dosta duboko za tako mali potres što ne može izazvati tsunami ili bilo kakav drugi ozbiljniji efekt – kazao je.

Foto: Tomislav Žuvela

“Vjerujem da se dosta njihalo na Palagruži”

– Sigurno da je bilo trešnje. Vidim da je epicentar bio poprilično blizu Palagruže, te mene osobno zanima je li svjetionik oštećen. Vjerujem da se podosta njihalo na Palagruži ili u Komiži. Kao kada je bio potres u Petrinji pa se osjetilo njihanje u Zagrebu. Eventualno dakle može biti štete na svjetioniku jer se radi o starijoj građevini – smatra seizmolog.

– Što se tiče naknadnih potresa na tome području, bit će ih sigurno. Vjerojatno ih ima već sada, ali su manji pa se ne osjete tako jako – kazao je Stipčević.

Podsjetimo, dvojica svjetioničara s Palagruže potvrdili su za Morski HR da se dosta jako treslo, no srećom, nije bilo posljedica. Svjetioničari su dobro, a 136 godina star svjetionik nema oštećenja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjetioničari s Palagruže: “Skočili smo do prozora i vidimo da se mičemo livo-desno!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.