Foto: Boris Kačan

Vrijeme uskrsnih praznika uvijek je označavalo početak predsezone, kad bi turisti počeli dolaziti u sve većem broju u Hrvatsku, no kako već više od godinu dana traje pandemija koronavirusa tako je i predsezona nestala, nema je.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj trenutno boravi ukupno oko 18.000 turista, od kojih je oko 13.000 stranih. Najviše turista trenutno boravi u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Austrije, BiH, Češke i SAD-a, piše Index.

Usporedbe radi, tijekom uskrsnih blagdana 2019. (od 19. do 22. travnja) u Hrvatskoj je boravilo gotovo 180 tisuća turista koji su ostvarili 567 tisuća noćenja.

Na snazi blaže mjere za ulazak u Hrvatsku

Hrvatska je od četvrtka uvela i nove blaže mjere za ulazak u zemlju.

Do jučer se u Hrvatsku moglo ući uz predočenje negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, a u zemlju su bez testa mogle ući osobe koje su preboljele covid-19 unazad tri mjeseca uz predočenje potvrde, dok od danas mogu ući i s negativnim brzim antigenskim testom.

Na stranicama Hrvatske turističke zajednice objavljene su detaljne informacije o ulasku u našu zemlju.

Putnici koji dolaze neposredno iz država članica EU, odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, koje se trenutno nalaze na zelenoj listi Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, mogu ući u Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti covida-19.

Osobe koje su do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju na njih ne primjenjuje zabrana iz ove odluke.

Evo što je potrebno za ulaz u Hrvatsku

Svim ostalim putnicima koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP-a, koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz:

1. predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovo provesti testiranje

2. predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv covida-19 ili od cijepljenja jednom dozom ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi

3. predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti covid-19 izdane od liječnika

4. određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.

Djeca do 7 godina izuzeta od testiranja

Djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti covid-19.

Osobe koje putuju u RH zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenima potresom (Sisačko-moslavačka županija, Karlovačka županija i Zagrebačka županija), neovisno o državljanstvu i području s kojeg dolaze, mogu ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, piše Index.

Navedene osobe predstavljaju izuzetak te će im biti omogućen ulazak u RH bez potrebe predočenja negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 niti im se određuje mjera samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministrica turizma: “U svibnju kreće cijepljenje turističkih radnika”

Vaš komentar