ZA KRIŽEN Održana tradicionalna procesija na Hvaru, stara više od pola tisućljeća

Foto: Siniša Vickov, Dalmacija danas

HVAR – Veliki četvrtak na otoku Hvaru poseban je zbog održavanja procesije “Za Križen” koja se održava svake godine već više od 500 godina.

Tradicionalna procesija “Za Križen” na središnjem dijelu otoka Hvara počela je danas, a radi se o procesiji koja je od 2009. godine na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine, donosi Dalmacija danas.

Biti križonoša na Hvaru je velika čast

Biti križonoša na Hvaru velika je čast. Uz križonošu je svečana pratnja, koju on sam odabire, a čine je: dva nosača svijećnjaka (kandeliri), 6 do 12 nosača teških voštanih svijeća (torci), 8 i više, čak do 30-ak nosača svečanih fenjera (ferala), dva pratioca križonoše za njegovu sigurnost na putu, dvojica glavnih pjevača Gospina plača i još 3-4 pjevača koji pjevaju (“odgovaraju”) responzorij.

Vjernici su pješačili 25 kilometara

Procesija svake godine započinje točno u 22:00 sata istovremeno iz Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja, Vrboske i Jelse te se u 7:00 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom noći se propješači približno 25 kilometra. Križonoše se za procesiju zapisuju godinama unaprijed, neki i po 10-20 godina, javlja Dalmacija danas.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uskrsni običaji u Dalmaciji, Istri, Dubrovniku i ostatku Hrvatske