BLAGDAN DALEKO OD OBITELJI Uskrs među pomorcima

Foto: HRT / Screenshot

Ovi uskrsni dani za njih su kao i svaki drugi radni dan. Brodska svakodnevica ne zna za vikende, neradne dane i blagdane, koje posada na ovom tegljaču provodi radno, javlja HRT

– Nekad se dogodi da moja smjena ima blagdan, a ja nemam. Drugi put sam ja na redu. Navikli smo na to. Nadoknadi se to vrijeme kasnije s obitelji na drugi način, govori Dejan Martinis – upravitelj stroja.

Nedostaje svečani nedjeljni ručak i blagdanski duh, ali kako kaže, najvažnije je da je posada dobra.

A na ovom tegljaču čine je 4 člana. Iako smješteni na otoku Krku, pa bismo možda pomislili kako kući mogu kada god zažele, brodske kabine njihov su dom mjesec dana.

– Ja sam najmlađi na brodu, ali odgovoran za sve. Svaki zapovjednik, a ima nas 10, ima neki svoj stil, svi smo drugačiji, ali na kraju je bitno da se završi dan da se nikome ništa ne dogodi, naglasio je Petar Milić – zapovjednik broda.

Jer rade u svim vremenskim uvjetima. Tu su za tegljenja ostalih brodova, ali i spašavanja na moru, gašenje požara.

– Bude škakljivih situacija. Danas je lijepo vrijeme, ali radi se i po noći, magli, buri, jugu i svaki put je drugačije, istaknuo je Milić.

– Zato i jesmo ovdje od 0-24 da bi pomagali – zaključio je za HRT Davor Grbić, kormilar.

Koliko su remorkeri važna karika u pomorskom lancu pokazalo se i nedavno kada su uspjeli odsukati brod iz Sueskog kanala.

I.B.