2 min. čitanja

Stvaraju se bolji uvjeti za uspješniji razvoj akvakulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Stvaraju se bolji uvjeti za uspješniji razvoj akvakulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Foto: Stonski školjkari

STON – U Stonu je nedavno održan sastanak na temu daljnjih aktivnosti u školjkarstvu u Malostonskom zaljevu, izgradnji riva kao značajnih segmenata proizvodnog procesa u akvakulturi te statusu lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu – FLAG-ova te o procesu programiranja EU fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu u financijskoj perspektivi 2021-2027.

Sastanku su nazočili Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede te Irena Jahutka, načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu sa suradnicima, Vedran Antunica, načelnik općine Ston, Ivo Klaić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije, Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Obrtničke komore Dubrovnik i voditelj FLAGA Južni Jadran te Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari.

Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti FLAGA-a te je izloženo stanje marikulture u Malostonskom zaljevu. Opća ocjena sudionika je da je područje korištenja Malostonskog zaljeva putem koncesija u okviru zakonske regulative izuzetno kvalitetno uspostavljeno, osobito u posljednjih nekoliko godina otkad su navedeni poslovi u nadležnosti Županije. Sudionici sastanka suglasni su da je potrebno usmjeriti daljnje aktivnosti na izgradnju pristališnih mjesta s operativnim obalama i zonama za obradu marikulture. S obzirom da je Dubrovačko-neretvanska županija uvrstila navedena područja u Županijski prostorni plan, stekli su se preduvjeti za izgradnju i realizaciju istih. U tu svrhu predstavnici Ministarstva poljoprivrede, iskazali su potporu financiranja ovih projekata te podršku Županiji, općini Ston i Dubrovačko primorje pri realizaciji ovog značajnog dijela razvoja akvakulture.

Posebno je istaknuta i potreba za izmjenom Uredbe kako bi se stekli zakonski preduvjeti osnivanja nove Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, FLAG-a, koji bi djelovao na područjima Dubrovačko-neretvanske županije koja nisu pokrivena, a imaju potencijale i potrebe za razvoj ribarstva za što se mogu koristiti značajna sredstava iz fondova EU. S obzirom da DNŽ obuhvaća područja koja su različita po svojim razvojnim obilježjima, te potencijalima i potrebama u razvoju ribarstva i akvakulture osnivanjem novog FLAGA postiglo bi se uspješnije i učinkovitije djelovanje na terenu u skladu sa specifičnim potrebama lokalnih zajednica.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je FLAG Južni Jadran, koji djeluje na području 11 jedinica lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, među najučinkovitijim u Republici Hrvatskoj i u visokoj je fazi realizacije projekata te da upravo ovakav pristup lokalnom razvoju po vodstvom zajednice rezultira boljom poslovnom povezanošću, kvalitetnijom komunikacijom i lakšim usuglašavanjem razvojnih ciljeva i mjera, učinkovitom pripremom i provedbom projekata koji najbolje odgovaraju specifičnostima područja svakog FLAG-a.

Brojne aktivnosti u koordinaciji nadležnih tijela, u suradnji s uzgajivačima imaju za cilj očuvanje ovog iznimnog prirodnog resursa te daljnju zaštitu Malostonske kamenice koja je potvrđena oznakom izvornosti, s obzirom da ova djelatnost predstavlja spoj tradicije, povijesnog naslijeđa i gospodarske održivosti žiteljima tog područja. U svrhu kvalitetnog usmjeravanja aktivnosti marikulture s osobitim naglaskom na održivosti, Županija je izradila Studiju procjene stanja marikulture u Malostonskom zaljevu kako bi daljnji razvoj bio u potpunosti u skladu sa održivosti prirodnih resursa.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.