SVEUČILIŠTE LIBERTAS: Hrvatska dobila akademiju za obuku posade na kruzerima

Foto: Boris Kačan

Na međunarodnom sveučilištu Libertas u Zagrebu počela je s radom Cruise akademija za obučavanje radnika na brodovima za krstarenje. Akademija je plod suradnje tog sveučilišta i poduzetnika s dugim stažem u brodogradnji i međunarodnom pomorskom prijevozu Vlade Brničevića, prenosi Novac.hr.

Cruise akademija će prvo kroz seminare a zatim i kroz cjelogodišnji studij omogućiti zaposlenima i onima koji se žele zaposliti na kruzerima stjecanje znanja, među ostalim, o načinu rada na kruzerima, zadacima posade, zakonima i propisima na brodovima, tipovima putovanja i specifičnim potrebama putnika na kruzerima.

– Kruzeri su industrija s najbržim i najpostojanijim rastom u turizmu, koja se pokazala otpornom čak i na svjetsku financijsku krizu 2008. Imajući u vidu očekivani oporavak nakon korone i daljnji rast cruisinga, ali i činjenicu da ovog trenutka prema nekim procjenama oko šest tisuća naših građana radi u toj industriji, predložio sam Libertasu osnivanje akademija i program prvog seminara koji ćemo prirediti već sredinom travnja ove godine – rekao nam je Vlado Brničević, koji se imao priliku upoznati sa sličnim obrazovnim programima u drugim zemljama.

Najbliža akademija za obučavanje radnika na kruzerima dosad je bila u austrijskom Salzburgu, što je, komentira Brničević, također znakovito za nastojanja da se na domaćem tržištu rada u turizmu osigura kvalificirana radna snaga. – Rad na brodovima općenito je specifičan i zahtijeva posebnu pripremu, profil radnika i smisao za funkcioniranje u zajednici, a kod kruzera je sve to dignuto na viši nivo zbog posebne organizacije rada na takvim brodovima i, jasno, neposrednog i cjelovitog kontakta s putnicima, odnosno brige o njima – napominje Brničević, koji će biti i jedan od tri predavača na prvom seminaru Cruise akademije.

Osim Brničevića, predavači će biti Božo Brajović, dugogodišnji časnik palube i zapovjednik na teretnim i na putničkim brodovima te pomorski inspektor, i Sanjin Latinčić, hospitality menadžer za kruzere u vlasništvu Brodosplita. Seminar traje pet dana, dijelom se odvija na brodovima, a polaznici stječu certifikat za rad na kruzerima, ali, ističu organizatori, i za druge vrste poslova u rastućem nautičkom turizmu.

M.B.