FOTO: DRUKČIJA OD DRUGIH Uređuje se obiteljska plaža, opremljena tornjem za promatranje ptica

Foto: TZO Ražanac

LJUBAČ – Općina Ražanac u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom uspješno je pripremila i prijavila projekt “Uređenje i opremanje plaže “Oseka” u Ljupču” koji će sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 250.000,00 kn.

Projekt „Uređenje i opremanje javne plaže „Oseka“ u mjestu Ljubač“ podrazumijeva njezino uređenje i opremanje te dodavanje novih sadržaja; rampa za pristup osobama smanjene pokretljivosti, postavljanje drvene šetnice (decking) ukupne dužine 455,00 m, postavljanje 3 tuša s biopročišćivačem i upojnim bunarima, postavljanje 3 dvodijelne kabine za presvlačenje, postavljanje jedne „pametne“ klupe, postavljanje „pametnog“ solarnog stabla, stalci za bicikle, 5 kanti za reciklažu otpada, zaštitna ograda za plivače i toranj za promatranje ptica (birdwatching).

Solarno stablo je jedan od inovativnih proizvoda na polju očuvanja okoliša i povećanja kvalitete života.

Solarno drvo podržava rad 4 računala, 8 mobitela i LED rasvjetu zbog velikih kapaciteta solarnih panela. Također će podržavati rad WiFi routera koji će omogućavati internet za korisnike, aktivno mjerenje temperature i kvalitete zraka, mjerenje broja prolaznika, GPS lociranje, uvid u stanje solarnog sustava i LED rasvjete.

Plaža se planira urediti na način da bude zabavno, sigurno i čisto mjesto za druženje uz more za djecu i odrasle, aktivni odmor i relaksaciju te bi se na taj način započeo proces ispunjavanja minimalno-tehničkih uvjeta za tematiziranje plaže za obitelji s djecom (uređene mjesne plaže) koja bi sadržavala i posebne elemente plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima. Također, na područje NATURA 2000 planira se postaviti promatračnica za ptice  s ciljem dodatne valorizacije plaže i izvan sezone.

Ovim potezom se posebno cilja na skupnu gostiju koji dolaze isključivo radi promatranja ptica i njihovih staništa.

Time bi se postiglo da plaža, osim što bude posjećena tijekom dana u ljetnoj sezoni, bude i zanimljivo odredište noću, za šetnju ili zabavu, kao i van turističke sezone, kad će sportsko-rekreativni sadržaji zajedno sa šetnicom duž plaže privlačiti određene ciljne skupine turista (sportaše, rekreativce, obitelji s djecom) kao i lokalno stanovništvo.

D.G.