MOŽEMO LI IZ OVOGA NEŠTO NAUČITI? U Grčkoj hidroavioni redovnim linijama povezuju otoke s kopnom

Foto: Pixabay

Grčka zrakoplovna kompanija Grecian Air Seaplanes najavila je da će u rujnu uvesti letove hidroavionima kako bi bolje povezala otoke s kopnom, koristeći priliku koju je otvorilo izdavanje prvih dozvola lukama za takvu vrstu prijevoza, piše Glas Istre pozivajući se na Reuters.

U početnoj fazi flota će obuhvaćati tri hidroaviona s 19 sjedala koji će letjeti iz luka na Jonskom moru, a s vremenom njihov bi se broj trebao povećati.

Hidroavioni mogu funkcionirati kao dopuna drugim prijevoznim sredstvima, uključujući trajekte i standardne zrakoplove, a mogu služiti i za čarter letove, medicinski prijevoz i usluge prijevoza tereta.

Grčka ima razvedenu obalu dugu 16.000 kilometara i idealna je za hidroavionske usluge. Prijevoznici bi mogli poboljšati pristup mnogim turističkim mjestima i slabo povezanim otocima, što bi ojačalo turizam.

Grecian Air Seaplanes priopćio je da će letovima popuniti tržišnu nišu i bolje povezati otoke i kopno. Poslovni plan kompanije nalaže kombinaciju kupnje i najma hidroaviona, budući da će za jedan avion morati izdvojiti oko sedam milijuna dolara.

Kompanija je priopćila da planira širiti poslovanje paralelno izdavanju licenci lukama na otocima na Jonskom moru, uključujući Kretu, Ciklade, Sporade i Dodekanez.

Navode da njegovi dioničari uključuju čelnika Greek Water Airportsa, kompanije specijalizirane za projektiranje, gradnju i licenciranje luka za hidroavione, i prijevoznika AXIONAIR.

M.B.