Crnogorski pomorac zbog krijumčarenja kokaina osuđen na zatvorsku kaznu

Foto: Pixabay/Ryan Wilson/Unsplash

Prvi član posade broda MSC Gayane osuđen je u srijedu na zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja kokaina 2019. godine. Ukupno se osam članova posade broda izjasnilo krivima i čekaju izricanje presude u jednoj od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a.

Četvrti časnik stroja, Vladimir Penda iz Crne Gore, za kojeg je obrana tvrdila da je „regrutiran za krijumčarenje“ dok je bio na brodu te da je sudjelovao iz straha za osobnu sigurnost, priznao je krivnju u lipnju 2020. godine, prenosi Pomorac.net.

Ovaj je tjedan na američkom okružnom sudu u Philadelphiji osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora, nakon čega slijede dvije godine uvjetne. S obzirom na količinu zaplijenjene droge, Penda se suočio s mogućom kaznom doživotnog zatvora, a tužitelji su preporučili 14 godina.

Dana 17. lipnja 2019., američki savezni, državni i lokalni policijski službenici ukrcali su se na MSC Gayane kada je stigao na terminal Packer u Philadelphiji. Nakon pretraživanja broda, zaplijenili su oko 20 tona kokaina vrijednog preko milijardu dolara. Ovo je bila jedna od najvećih zapljena u povijesti SAD-a.

Prema dostupnim podacima, dok je MSC Gayane bio u plovidbi – članovi posade, uključujući Pendu, pomogli su utovariti pakete kokaina na brod iz glisera koji su se tijekom noći približili brodu. Nakon skrivanja droge među teretom, članovi posade koristili su lažne pečate kako bi ponovno zapečatili kontejnere.

Uz Pendu, uhićeno je još sedam članova posade MSC Gayane koji su sudjelovali u švercu, a kasnije su se izjasnili krivima za posjedovanje s namjerom distribucije kokaina. Među osobama koje čekaju skoro izricanje kazne su prvi i drugi časnik.

MSC nije optužen za ovo krijumčarenje. Iz kompanije su izjavili da su tijekom dvije godine od incidenta na Gayaneu potrošili desetak milijuna dolara na jačanje svojih sustava protiv krijumčarenja, a do 2024. godine uložit će više od 100 milijuna dolara u sigurnosna poboljšanja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SMIJENJENA CIJELA POSADA Jednoj od najvećih jahti svijeta zabranjeno isplovljavanje iz Crne Gore