2 min. čitanja

Akro grupa „Red Arrows“ posjetila  pilote „Krila Oluje“

Akro grupa „Red Arrows“ posjetila  pilote „Krila Oluje“
FOTO: HRZ/D. Belančić

ZEMUNIK – Akrobatska grupa RAF (Royal Air Force) “Red Arrows” iz Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske sletjela u posjet “Krilima Oluje”

Akrobatska grupa RAF (Royal Air Force) “Red Arrows” iz Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske sletjela je s deset aviona BAE HAWK T-1 u četvrtak, 15. travnja 2021. u popodnevnim satima u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u kratki posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” na putu prema Grčkoj.

Prilikom dolaska u bazu Zemunik grupa “Red Arrows” je izvela pozdravni razlaz formacije nakon čega je uslijedio susret i razgovori članova dviju nacionalnih akrobatskih grupa.

Naime, ovo je četvrti dolazak “Red Arrowsa” u bazu Zemunik koja im je jedna od postaja prema bazi Tanagra u Grčkoj na takozvani Springhawk, odnosno petotjedni proces uvježbavanja i pripreme za sezonu nastupa u 2021. godini.

FOTO: HRZ/D. Belančić

Piloti “Krila Oluje” tradicionalno ugošćuju jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa. Dobrodošlicu Red Arrowsima u Hrvatskoj i bazi Zemunik poželjeli su svi piloti akrobatske grupe „Krila Oluje“ s cijelim timom potpore i zrakoplovnih tehničara iz 93. krila koji su omogućili Red Arrowsima nastavak putovanja.

Tom prigodom vođa grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić rekao je:

– Nakon duge 2020. godine u kojoj se nismo uspjeli susresti na našoj stajanci, ali ni u zraku, zaista smo počašćeni što smo opet bili u prilici ugostiti naše drage prijatelje i pružiti im potporu u putovanju prema Grčkoj. Nadamo se da će im sezona biti uspješna i da će, unatoč svim izazovima, uspjeti odraditi sve nadolazeće treninge i nastupe i kvalitetno se pripremiti za predstojeću sezonu. Veselimo se njihovoj ponovnoj posjeti pri povratku u Ujedinjenu Kraljevinu nakon završenog Springhawka i nadamo se da ćemo se uspjeti organizirati i isplanirati zajedničko letenje i razmjenu iskustava.

“Red Arrowsi” su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 5000 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa grupe sadrži 20 elemenata i traje 22 minute bez polijetanja, pripreme za program i slijetanje za što je potrebno dodatnih 10 minuta. Grupa “Red Arrows” je prepoznatljiva i poznata po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi 9 pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Vođa akrobatske grupe “Red Arrows” za sezonu 2021. je bojnik Tom Bould kojemu je ovo prva sezona u ulozi vođe Red Arrowsa.

FOTO: HRZ/D. Belančić

Svaki od pilota “Red Arrows” ima svog dodijeljenog zrakoplovnog tehničara koji leti s njim na svim preletima za vrijeme cijele sezone nastupa. Za razliku od pilota koji se označavaju sa RED1 do RED10, ovi zrakoplovni tehničari nose oznake CIRCUS1 do CIRCUS10.

“Krila Oluje” i “Red Arrows” prvi zajednički nastup na međunarodnom aeromitingu imali su prigodom obilježavanja 50-obljetnice “Frecce Tricolori”, 2010. godine u Udinama u Italiji, ali najistaknutiji susret bio je 2015. na “Royal International Air Tattoo” u bazi RAF Fairford kada su “Krila Oluje” osvojila nagradu za sveukupno najbolji nastup na tom najprestižnijem svjetskom vojnom aeromitingu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.