3 min. čitanja

Suradnja s Italijom u projektu „Zajedničko upravljanje ribarstvom s ciljem zaštite resursa Jadranskog mora“

Suradnja s Italijom u projektu „Zajedničko upravljanje ribarstvom s ciljem zaštite resursa Jadranskog mora“
Foto: Morski HR

Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede kao pridruženi partner ušla je u projekt „Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom s ciljem zaštite morskih resursa Jadranskog mora“, koji se održava u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020.

Jadranski bazen smatra se morskim ekosustavom visoke biološke vrijednosti i kvalitete, kao i jedan od najznačajnijih žarišta (engl. „Hot-spot“) bio-raznolikosti na globalnoj razini. Međutim, ovaj ekosustav je pod pritiskom i prijetnjom od strane nekoliko čimbenika, prvenstveno onih povezanih s ljudskim aktivnostima, poput ribolova i akvakulture. Primjerice, prekomjerni i nekontrolirani ribolov može dovesti do potiskivanje ribljih stokova, gubitka genetske raznolikosti i promjene staništa. Tim više, jer zaštita morskog okoliša je i dalje slabo regulirana te iznosi oko 2% morske površine stavljene pod kategoriju zaštićenog morskog područja (engl. „marine protected area“ – MPA). Morski ribolov i akvakultura imaju dugu tradiciju te zauzimaju važnu društveno-ekonomsku ulogu i vrijednost u obalnom i otočkom (ruralnom) području.

Stoga, glavni izazov ARGOS projekta je integracija dvije paradigme, a to su zaštita morskog okoliša i ekosustava i održivo iskorištavanje morskih bioloških resursa te održivost gospodarskih aktivnosti u sektorima morskog ribolova i akvakulture. Rješavanju navedenih izazova želi se pristupiti s aktivnostima na više razina (institucionalnom, tehničko-znanstvenom i operativnom), temeljem znanstvenih podataka nadzora, koje će rezultirati koordiniranim protokolima upravljanja i gospodarenja, namijenjenim za promicanje održivosti morskog ribolova i akvakulture, pridonoseći očuvanju bioloških resursa Jadranskog mora.

ARGOS uspostavlja zajednički upravljački okvir u kojem sva nadležna tijela koja se odnose na morski ribolov i akvakulturu, podržana najnovijim i najboljim znanstvenim saznanjima, zajedno upravljaju i štite zajedničke biološke resurse Jadranskog mora. Predviđena je široka perspektiva suradnje i uspostavljanja partnerstva na nacionalnom te prekograničnom planu, uključujući sva regionalno nadležna tijela u pogledu upravljanja ribolovom i akvakulturom u Jadranskom moru, poput kompetentnih ministarstava, znanstvenih institucija, lokalne i regionalne samouprave te operatora u ribolovu i akvakulturi. Navedeno partnerstvo surađivati će na svim razinama s ciljem prijenosa znanja i dijaloga o relevantnim politikama, kako bi se stvorio jedinstveni okvir za gospodarenje, usklađen oko zajedničkog upravljanja „Ribarskim područjem sjevernog Jadrana“. Također, predviđa se razvoj znanstveno utemeljenih protokola za odlučivanje o održivom upravljanju morskim biološkim resursima Jadrana s naglaskom na zaštitu i očuvanje.

U navedeni projekt uključeno je 16 institucija iz obje zemlje, a uključuju:
– Regiju Friuli-Venezia Giulia (Vodeći partner),
– Regiju Veneto (Projektni partner 1),
– Regiju Emilia-Romagna (PP 2),
– Regiju Marche (PP 3),
– Regiju Molise (PP 4),
– Regiju Puglia (PP 5),
– Istarsku županiju (PP 6),
– Primorsko-goransku županiju (PP 7),
– Zadarsku županiju (PP 8),
– Javnu ustanovu razvojna agencija Šibensko-kninske županije (PP 9),
– Javnu ustanovu RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (PP
10),
– Dubrovačko-neretvansku županiju (PP 11),
– Nacionalno istraživačko vijeće Italije (PP 12),
– Institut za oceanografiju i ribarstvo (PP 13),
– Ministarstvo poljoprivrede Republike Italije (Pridruženi partner 14),
– Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske (Pridruženi partner 15)

Cilj projekta je zagovarati/poticati i provoditi zajednički integrirani pristup zaštite i očuvanja bioloških resursa i stanja okoliša Jadranskog mora. To se planira postići institucionalnim i operativnim akcijama (koncept Zajedničkog pristupa) održivog upravljanja, usmjerenim na izravno i neizravno smanjenje antropogenog pritiska (ribolov i akvakultura) na morski okoliš i vrste. Ovakav integrirani pristup temelji se na najboljim i najdostupnijim znanstvenim saznanjima kao i na bliskim interakcijama s operativnim dionicima, uz pomoć kojih se planira razvoj zajedničkih modela održivog upravljanja biološkim resursima mora, unapređenje procesa morskog prostornog planiranja i primjena inovativnih metoda za obnovu biološke raznolikosti. S obzirom na eksploataciju zajedničkih bioloških resursa, projekt će omogućiti iskorištavanje velikog potencijala za prekograničnu suradnju s ciljem uspostavljanja koordinacijskog okvira, podržanog najboljim znanstvenim saznanjima, uz pomoć kojeg će se koordinirati politike upravljanja biološkim resursima mora. Predviđa se uspostaviti aktivni i koherentni dijalog između institucija i dionika, ograničiti sukobe između sektora ribolova i akvakulture s drugim ljudskim aktivnostima u priobalnom području te zaštititi i održati dobro ekološko stanje Jadranskog mora i bioloških resursa.

Specifični ciljevi projekta uključuju: 1. Uspostavljanje i poticanje zajedničkog koordiniranog okvira i jačanje institucionalnog dijaloga za održivo i zajedničko upravljanje morskim resursima Jadrana; 2. Zaštita jadranskih ribolovnih resursa procesima odlučivanja u skladu s najbolje dostupnim znanstvenim spoznajama; 3. Poboljšanje ribolovnih tehnika usmjerenih na održivost okoliša.

Predviđeno trajanje projekta je od 1. travnja 2020. do 31. prosinca 2022.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.