1 min. čitanja

Rusija na pola godine zatvara dijelove Crnog mora za plovidbu stranih brodova

Rusija na pola godine zatvara dijelove Crnog mora za plovidbu stranih brodova
Foto: Wikimedia / Pixabay / Morski HR

Rusija danas, 24. travnja, proglašava suspenziju prava kretanja stranih vojnih brodova i drugih brodova stranih država na rok od šest mjeseci u tri regije Crnog mora, navodi se u biltenu Odjela za plovidbu i oceanografiju ruskog Ministarstva obrane, a prenose ruski mediji. Prema važećim pravilima, odjel je tu informaciju službeno objavio još 14. travnja.

“Od 21:00 sati 24. travnja do 21:00 sati 31. listopada obustavlja se ostvarivanje prava slobodnog prolaska teritorijalnim morem Ruske Federacije za strane ratne brodove i druge državne brodove”, kaže se u dokumentu, piše Geopolitika News.

Za to će razdoblje biti zatvoren dio vodnog područja uz obalu Krima između Sevastopolja i Gurzufa, dio uz obalu poluotoka Kerč na području rta Opuk i dio u blizini zapadnog ruba poluotoka.

Odjel za plovidbu i oceanografiju izvijestio je kako se ta područja nalaze do “vanjske granice teritorijalnog mora Ruske Federacije”, a tjesnac Kerč (Kerčska vrata) i prilaz njemu ne spadaju u zabranjena područja.

Sjedinjene Države odmah su izrazile duboku zabrinutost planovima Rusije da blokira prolazak stranih brodova u nekoliko dijelova Crnog mora, nazvavši to “ničim izazvanom eskalacijom” stanja u regiji.

Ukrajina je izrazila “snažan prosvjed” zbog zatvaranja dijela vodnih područja i zatražila ukidanje ograničenja.

Ali odluka ostaje na snazi ​​i mora se provesti kako ne bi nailazila na ozbiljne protumjere od strane ruskog Ministarstva obrane, navodi se.

Ova je oduka nedvojbeno reakcija Moskve na planirane strateške vježbe SAD-a i NATO saveza Defender Europe 2021, koje će se u širem crnomorskom bazenu održati u svibnju i lipnju. U tu svrhu NATO i SAD već prebacuju velike vojne efektive na planirana odredišta. Očekuje se da na tim vježbama, Rusiji „pred nosom“, sudjeluje oko 40 tisuća vojnika, a u vježbama će aktivno sudjelovati i partnerske zemlje NATO saveza – Ukrajina i Gruzija, piše Geopolitika News.

Irina Meter

PROČITAJTE JOŠ:

SAD odustaju od slanja vojnih brodova u Crno more
Britanija šalje vojne brodove u Crno more!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.