KOMUNALCI OTKRILI OSTATKE RIMSKE GRAĐEVINE: Povjesničari vjeruju da je riječ o Augusteumu

Foto: Arheološki muzej Narona

VID – Komunalni radovi na obali u mjestu Vid u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otkrili su ostatke nekadašnje rimske građevine s natpisom za koji stručnjaci Arheološkog muzeja Narona  pretpostavjaju da je ime rimskog cara Augusta.

Djelatnici Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda (NPKLM vodovod d.o.o.) iz Korčule su prilikom radova na popravku vodovodne cijevi na Maloj rivi, sjeverno od mosta na ulazu u mjesto Vid, mehanizacijom iskopali više kamenih rimskih blokova.

Foto: Arheološki muzej Narona

Među njima izdvajaju se tri velika dekorirana arhitektonska spomenika, a na jednom je uz različite ukrase uklesan i natpis. Na spomeniku su sačuvana slova AV i treće oštećeno slovo (možda slovo G), pa se preliminarno može kazati da je na gredi vjerojatno bilo navedeno ime prvog rimskog cara Augusta.

Radi se o najvećem natpisu pronađenom u Naroni. Visina slova od 30 cm ukazuje da je natpis stajao na nekoj velikoj javnoj građevini te se stoga može dovesti u vezu s najpoznatijim naronitanskim lokalitetom – hramom Augusteumom, u kojem se častio car August.

Spomenike su s velikom pažnjom izvadili djelatnici NPKLM vodovoda d.o.o. na čemu im se zahvaljujemo. Novootkriveni spomenici će nakon provedenog postupka čišćenja i konzervacije biti prezentirani javnosti.

M.B.

Vaš komentar