1 min. čitanja

KOMUNALCI OTKRILI OSTATKE RIMSKE GRAĐEVINE: Povjesničari vjeruju da je riječ o Augusteumu

KOMUNALCI OTKRILI OSTATKE RIMSKE GRAĐEVINE: Povjesničari vjeruju da je riječ o Augusteumu
Foto: Arheološki muzej Narona

VID – Komunalni radovi na obali u mjestu Vid u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otkrili su ostatke nekadašnje rimske građevine s natpisom za koji stručnjaci Arheološkog muzeja Narona  pretpostavjaju da je ime rimskog cara Augusta.

Djelatnici Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda (NPKLM vodovod d.o.o.) iz Korčule su prilikom radova na popravku vodovodne cijevi na Maloj rivi, sjeverno od mosta na ulazu u mjesto Vid, mehanizacijom iskopali više kamenih rimskih blokova.

Foto: Arheološki muzej Narona

Među njima izdvajaju se tri velika dekorirana arhitektonska spomenika, a na jednom je uz različite ukrase uklesan i natpis. Na spomeniku su sačuvana slova AV i treće oštećeno slovo (možda slovo G), pa se preliminarno može kazati da je na gredi vjerojatno bilo navedeno ime prvog rimskog cara Augusta.

Radi se o najvećem natpisu pronađenom u Naroni. Visina slova od 30 cm ukazuje da je natpis stajao na nekoj velikoj javnoj građevini te se stoga može dovesti u vezu s najpoznatijim naronitanskim lokalitetom – hramom Augusteumom, u kojem se častio car August.

Spomenike su s velikom pažnjom izvadili djelatnici NPKLM vodovoda d.o.o. na čemu im se zahvaljujemo. Novootkriveni spomenici će nakon provedenog postupka čišćenja i konzervacije biti prezentirani javnosti.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.