2 min. čitanja

U ovom rezervatu na Pagu nekad su rasle sekvoje i živjeli krokodili!

U ovom rezervatu na Pagu nekad su rasle sekvoje i živjeli krokodili!
Foto: Natura Jadera

PAG – Projekt uređenja Poučne staze u Posebnom rezervatu šumske vegetacije “Dubrava-Hanzine” u Pagu vrijedan je 550.125 kuna. Od tog iznosa, preko Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, osigurano je 446.420 kuna, a iz potpore iz proračuna RH 78.780 kuna. Rezervatom šumske vegetacije „Dubrava-Hanzina“ upravlja Javna ustanova Natura-Jadera.

Udaljen svega dva kilometra od grada Paga s jedne strane omeđen morem Paškog zaljeva, a s druge kamenjarom najvišeg otočnog vrha Sv. Vid (348 m) čiji se istočni obronci spuštaju k moru nizom slikovitih i često bizarnih ”kukova” i ”greda”. Paški zaljev, naš najveći otočni zaljev, u svom krajoliku ostavlja dojam prostranog izduženog jezera. To jezero nije mit, ono je postojalo u davno davnom miocenu.

Foto: Natura Jadera

Na području oko jezera rasle su šume divovske sekvoje i gliptostrobusa nalik čempresu, a okoliš je nalikovao današnjem području Pantanal u Južnoj Americi. U tom jezeru i u okolnim močvarama su uz razne ribe živjeli i krokodili. Na jugozapadnoj obali unutar ovog područja prostire šuma hrasta medunca i bijeloga graba zaštićena kao posebni rezervat šumske vegetacije.

U projektu je, kako navode u JU Natura Jadera, previđeno sporadično uklanjanje raslinja i dijelova raslinja radi osiguranja neometanog i sigurnog prolaska posjetitelja. Na dionici poučne staze postavit će se pet klupa za odmor. Na već postojećim prirodnim čistinama planira se uređenje vidikovaca od drva. Postavit će se i stolovi i klupe za odmor izrađeni od prirodnih materijala.

Osnovna namjena poučne staze bit će edukacija i informiranje javnosti o šumi, održivom gospodarenju šuma te zaštiti šuma i prirode. Projektom će se spriječiti daljnje probijanje puteva i staza i na odgovarajući način označiti već postojeće staze kako bi se zaustavilo daljnje probijanje divljih puteva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.