1 min. čitanja

BIOLOZI ZABRINUTI Kit Wally iz dalekog Pacifika zalutao u Sredozemno more

BIOLOZI ZABRINUTI Kit Wally iz dalekog Pacifika zalutao u Sredozemno more
Foto: Wikimedia

Mladi sivi kit izgubljen je u Sredozemlju, tisućama milja udaljen od svog prirodnog staništa u Tihom oceanu i očajnički traži put kući. Biolozi su zabrinuti da možda neće preživjeti.

Sivi kitovi obično migriraju duž zapadne obale SAD-a, a biolozi smatraju da se s globalnim zagrijavanjem koje je otvorilo i sjeverne pomorske rute, kit izgubio i preko Arktika zaplivao u Atlantski ocean, javlja Reuters.

Kit kojeg su ljudi nazvali Wally, star je oko dvije godine i dug osam metara, ali brzi gubitak težine izaziva zabrinutost jer on jednostavno može pronaći beskičmenjake koji su mu uobičajeni izvor hrane u dubinama Tihog oceana.

– Jako smo zabrinuti za njegovu budućnost, jer mu se masnoća, koja je njegovo gorivo za putovanja, jako smanjila. Iscrpljen je i ima samo kožu preko kostiju. Nismo ga vidjeli kako jede otkako smo ga počeli pratiti – rekao je šef državne agencije za biološku raznolikost na jugu Francuske, Eric Hansen.

– Wally je ušao u Sredozemno more kroz Gibraltarski tjesnac i slijedio marokansku obalu prije nego što je presjekvši Mediteran preko talijanskih obala, stigao u Francusku – rekao je Hansen.

Krećući se oko 80 do 90 kilometara dnevno, kit pomno prati francuske južne obale i sada se približava obali Španjolske.

– Pokušava ući u luke, kao da želi pronaći izlaz. Njegova strategija trebala bi uspjeti i nadamo se da se može vratiti natrag na Gibraltar za otprilike tjedan dana – rekao je Hansen.

Prije nekoliko dana Wally se uhvatio u ribarskoj mreži uz obalu Camarguea, ali uspio se osloboditi. No, naići će na nove prepreke, osobito na gust promet u Gibraltarskom tjesnacu.

Tek su drugi put biolozi primijetili sivog kita na Mediteranu. Posljednji put je to bilo 2010. godine.

– Ovakve situacije ćemo vjerojatno viđati češće zbog klimatskih promjena, koje nisu samo otvorile sjevernu rutu, već i mijenjaju oceanske struje zbog otapanja ledenih kapa – rekao je Hansen.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.