DOBRANO KASNI: Valamar Pinea Resort u Poreču neće biti dovršen ni ove godine

Foto: Boris Kačan

Najveća investicija u hrvatski turizam, izgradnja hotela Valamar Collection Pinea Resort u zoni Pical u Poreču, koja je ove sezone trebala ugostiti prve turiste, neće biti nastavljena niti ove godine. Izgradnja tog hotela prekinuta je još prošle godine, a glavni je razlog, kaže investitor – koronavirus.

LiderMedia prenosi izjavu poslanu od strane investitora, hotelskog kompleksa Valamar, u kojoj se navodi da su nedavno započeta investicija u Valamar Collection Pinea Resort, kao i ostala velika ulaganja, pauzirana na razdoblje od 12 do 24 mjeseca u proljeće 2020. godine radi očuvanja održivosti poslovanja uslijed pandemije koja je uzrokovala najveću krizu u povijesti turizma.

Nadzorni odbor Valamar Riviere je za 2021. godinu odobrio investicije u iznosu od 123 milijuna kuna, namijenjene dovršetku ranije započetih ulaganja u Istra Premium Camping Resort, smještaj za zaposlenike u Dubrovniku, kao i završetku prve faze ulaganja Valamar Collection Pinea Resort te projektima digitalizacije, investicijskog održavanja i pripreme budućih projekata na kojima će Valamar intenzivno raditi u periodu do stabilizacije turističkog poslovanja i tako spremno dočekati oporavak i novo razdoblje rasta – poručili su iz Valamara.

Tako će i ove sezone goste Poreča dočekati betonska konstrukcija bez radnika i teške mehanizacije, no u HTZ Poreč na to ne gledaju sa strepnjom jer im je Valamar partner. – Prema informacijama s kojima raspolažemo, Valamar je odgodio nastavak radova na investiciji u zoni Pical kako bi očuvao poslovanje u uvjetima krize uzrokovane pandemijom. Vjerujemo da će se situacija na tržištu stabilizirati u što skorijem roku što će omogućiti nastavak investicija – poručio je Nenad Velenik, direktor HTZ-a Poreč.

Svjesni su činjenice da je u aktualnim uvjetima bilo nemoguće očuvati visinu i dinamiku planiranih investicija u turističkom sektoru, poručuju i u Ministarstvu turizma i sporta, pa i u konkretnom slučaju kada je u pitanju društvo Valamar.

– Nadamo se da će normaliziranje tržišnih okolnosti, zbog kojih se u najvećem dijelu od realizacije projekta privremeno odustalo, omogućiti njezin nastavak, a odluka o tome leži isključivo na društvu i njegovim vlasnicima. Samo društvo je u okviru svog priopćenja o rezultatima poslovanja navelo i cijeli niz tržišnih i regulatornih rizika zbog kojih je predmetnu investiciju odgodilo. Također iz javno dostupnih priopćenja je vidljivo da društvo planira nastaviti realizaciju započetih projekata pri čemu će njima, kao i svim ostalim dionicima u sektoru, Ministarstvo turizma i sporta u okviru svojih zakonskih ovlasti biti na raspolaganju – stoji u odgovoru Ministarstva.

Što o svemu misle u Gradu Poreču i kako će prolongiranje tog započetog projekta utjecati na Grad, njegove stanovnike i goste, na pitanje novinara nisu odgovorili.