Crna Gora prvi put domaćin Europskog prvenstva u jedrenju

Foto: Luštica Development

Luštica Bay i službeno postaje novo središte jedriličara – po prvi put u Crnoj Gori se okupljaju najbolji europski natjecatelji u ovom prestižnom sportu, djevojke i mladići do 21 godine starosti koji se natječu u olimpijskoj klasi ILCA. Europsko prvenstvo će se održati od 9. do 16. lipnja, a ljubitelji jedrilica će imati priliku uživati u bravurama mladih morskih vukova na valovima Jadrana, u prelijepom akvatorijumu zaljeva Trašte i Rosa, kao i u neodoljivom ambijentu naselja Luštica Bay.

U partnerstvu s Jedriličarskim klubom „Delfin” (JK Delfin) iz Tivta i EurILCA (europski ogranak Međunarodne asocijacije klase ILCA), nova Marina Luštica Bay ugostit će brojne natjecatelje i posjetitelje koji će tijekom osam dana kvalifikacija i finalnih utrka uživati u prirodnim ljepotama Boke Kotorske.

Foto: Luštica Development

– Podrška Luštice Bay mladim entuzijastima jedriličarima JK Delfin traje već nekoliko godina, a do sad je održano više regata koje su doprinijele afirmaciji jedrenja u Crnoj Gori. Na taj način se postupno ostvaruje i naša zajednička vizija izgradnje Tivta kao prepoznatljive destinacije za europske i svjetske nautičare i natjecanja. Činjenica da smo preuzeli organizaciju Europskog prvenstva za mlade jedriličare u olimpijskoj klasi ILCA u godini koju i dalje karakteriziraju neizvjesnosti u pogledu globalnog razvoja turizma, najbolji je dokaz da smo uspjeli pozicionirati Lušticu Bay  kao nezaobilaznu destinaciju na jedriličarskoj mapi – priopćio je u ime Luštice Development, Philip Jones, direktor Orascom Marina Management.

Na Europskom prvenstvu se očekuje sudjelovanje više od 180 jedriličara iz 40 zemalja, koji će odmjeravati snage ususret kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine. Natjecateljice i natjecatelji od 17 do 20 godina starosti bit će akteri ovog događaja –natjecanje ILCA6 se održava za žene, a ILCA7 za muškarce do navršene 21 godine.

Foto: Luštica Development

Registracija natjecatelja se odvija 9. i 10. lipnja. Kvalifikacije traju tri dana, od 11. do 13. lipnja, a zatim slijede tri dana finalnih nadmetanja, od 14. do 16. lipnja. Kulminacija prvenstva je ceremonija dodjele nagrada pobjednicima koja će se održati završnog dana prvenstva. U žiriju su renomirani međunarodni nautičari. Tijekom prvenstva će biti provedene sve mjere predostrožnosti u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Prethodno će, od 4-6 lipnja, u Luštici Bay biti održano Otvoreno prvenstvo Crne Gore za klasu ILCA što će dio sudionika Europskog prvenstva iskoristiti kao test.

Luštica Bay se nalazi u neposrednoj blizini rezervata prirode Solila u Tivtu, koji je prošle godine neprofitna organizacija Green Destinations proglasila jednom od najboljih održivih destinacija na svijetu.

D.G.