Poljska mornarica priprema tri pomorske vježbe blizu granica ruske regije Kalinjingrad

Foto: Poljska ratna mornarica

Poljska, uz potporu svojih saveznika u NATO-u, ove godine organizira tri pomorske vježbe u blizini ruskih granica, u regiji Kalinjingrad. To je u ponedjeljak, 17. svibnja, najavio zapovjednik ruske Baltičke flote admiral Aleksandar Nosatov.

U intervjuu za medij ruskog Ministarstva obrane Krasnaja Zvezda admiral je izjavio kako se Poljska priprema za izvođenje pomorskih vježbi u neposrednoj blizini ruske baltičke enklave Kalinjingrad, u koje bi bilo uključeno do 20 brodova i podmornica, kao i zrakoplovstvo, prenosi Geopolitika News.

– Tijekom svih ovih vježbi na Rusiju se često gleda kao na izvor eventualnih prijetnji – kazao je Nosatov i naglasio kako će 2021. biti “vrlo napeta za Baltičku flotu u smislu borbene obuke”.

Do kraja godine brodovi te ruske flote izvršit će sedam krstarenja, od kojih tri u daleke morske zone: luka Tartus (Sirija) i Limassol (Cipar) u Sredozemnom moru, Port Sudan (Sudan) u Crvenom moru i Muscat (Oman), na ulazu u Perzijski zaljev.

Baltička flota također će izvršiti 34 vježbe u različitim područjima, a najambicioznijom tj. „krunom borbene obuke“ naznačene su ljetne, zajedničke rusko-bjeloruske vježbe “Zapad – 2021”, kazao je ruski admiral.

Irina Meter

PROČITAJTE JOŠ: