Pođite u digitalnu šetnju Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja u Rijeci

Foto: PPMHP / Screenshot

RIJEKA – Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, 18. svibnja Međunarodni dan muzeja, obilježio je predstavljanjem novog Digitalnog fundusa. Za ovogodišnju temu, u skladu s izazovima vremena u kojem živimo, odabrana je “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”.

Kako je istaknula ravnateljica Nikolina Radić Štivić, digitalni fundus Muzeja mrežno je mjesto koje bogatu građu koja se čuva u Muzeju čini još dostupnijom javnosti. Korištenjem suvremene tehnologije i medija te inovativnom interpretacijom digitalizirane muzejske građe i dokumentacije Muzej nastoji doprijeti do što većeg broja korisnika i zaljubljenika u muzejske teme i sadržaje. Trenutno se kreće s digitalnim predstavljanjem dijela fundusa, a cilj je, stalnim obogaćivanjem novim sadržajima, predstaviti svo bogatstvo građe Muzeja, rekla je ravnateljica.

Čestitke Muzeju i svim njegovim djelatnicima na ovom velikom iskoraku i promociji vrijedne muzejske građe kroz digitalni svijet, uputio je Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ali i poručio građanima da iskoriste svaku priliku i za osobni dolazak u prostore Guvernerove palače.

– Muzej je pokazao da ide ukorak s vremenom i da je dostupan bez obzira na ograničenja. Neka Digitalni fundus bude poticaj za stvarni dolazak u Muzej otvoren za posjetitelje koji u njegovu stalnom postavu mogu uživati u bogatstvu građe koja se u Muzeju čuva. Predstavljanje Digitalnog fundusa dokaz je kvalitetna rada u Muzeju čija je kruna projekt vrijedan više 100 milijuna kuna koji će obuhvatiti obnovu Muzeja i zgrade u kojem je smješten, a bit će financiran sredstvima europskih fondova – istaknuo je župan Zlatko Komadina.

Kako su u svojim izlaganjima istaknuli članovi Tima za digitalizaciju i izradu Digitalnog fundusa Muzeja Luka Strašek, Tamara Mataija i Andrea Zubović, muzejski su predmeti predstavljeni fotografijama visoke rezolucije te jednostavnom i preglednom dokumentacijom.

Zapise o predmetima moguće je dijeliti na društvenim mrežama, a po potrebi šireg istraživanja i korištenja građe jednostavno je i lako kontaktirati s djelatnicima te dobiti detaljni uvid u muzejsku građu. Predmete je moguće, uz klasičnu tražilicu, pretraživati i po njihovim karakteristikama poput vrste, materijala, tehnike, pripadnosti zbirci ili autorstvu. Digitalni fundus postaje kanal za upoznavanje svijeta i ljudi oko nas, istraživanje i edukaciju djece, mladih i odraslih.

Ovim programom Muzej će prevladati promjenjiva ograničenja koja nameće epidemija bolesti COVID-19, te udaljenost između muzeja i njegovih korisnika, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini.

Na digitalnu šetnju Muzejom može se preko poveznice, OVDJE.

D.G.