Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka

Foto: Ured Predsjednika

MATULJI/KASTAV/CRIKVENICA – Predsjenik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka kod crkvice Sv. Mihovila u Matuljima.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović zahvalio je organizatorima na ponudi da bude pokrovitelj obilježavanja 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka.

– Ovdje je prije 100 godina bilo nešto veliko. Ovdje je prije 50 godina govorila Savka Dabčević-Kučar, a ja sam čistom sudbinom na današnji dan hrvatski predsjednik i imam tu čast i sreću govoriti ovdje u Kastvu – rekao je.

Foto: Ured Predsjednika

Predsjednik se prisjetio kako svoja znanja o Kastvu nosi iz tekstova koje je pisao prvenstveno akademik Petar Strčić, kojeg je imao sreću upoznati.

– Sad sam malo osvježio pamćenje, ali ovo je dovoljno veliko da me je u jednom trenutku mog života, rada i karijere prije 12 godina potaknulo da upravo u Kastvu krenem u jedan politički put, tada parlamentarni, stranački put sa svojim partnerima i prijateljima. Iz toga je nastala Kukuriku koalicija, a koalicija se trebala zvati Kastavska, slikali smo se ispred ‘čitalnicom’ i poruka je bila upravo: ‘Složimo se’ – prisjetio se Predsjednik dodavši da je toga dana u srpnju 2009. godine Kastav bio namjerno odabran.

– Put hrvatskog naroda za njegov položaj i borba za status trajao je jako dugo i uopće nije bio lak kao što nije ničiji put, međutim nije bio niti izvjestan, a to je odlika velikih putova i velikih putnika koji se odvažuju ići na takva putovanja – rekao je Zoran Milanović prisjetivši se kako je put njegovih predaka u Dalmaciji bio sličan, ali ne isti.

Osvrnuo na višedesetljetnu borbu između narodnjaka i autonomaša te na stanje pismenosti Hrvata tog vremena zbog koje su čitaonice tada bile važne.

Foto: Ured Predsjednika

– Na kraju te priče ipak je pobijedila volja, čvrstina i svijest koja se polako i polako gradila i krenula je baš od te ‘Čitalnice’ i od svijesti naroda tko je, što je, gdje pripada i da je to hrvatsko ime u stvari ime koje proizlazi iz hrvatskog tradicijskog državnog prava. Hrvatsko pravo postoji stoljećima, ali postoji i prirodno pravo naroda i zajednice na formiranje, na svoje ime, na svoju kulturu, svoj jezik i na svoje ja. Tu smo konačno svoji na svome i koliko god puta ta fraza bila ponovljena, treba ju ponavljati stalno i davati joj novi život – rekao je predsjednik Milanović.

– Tek kada smo se uspjeli okupiti na svom prostoru, a to nije bilo tako davno, mogli smo kao i svaka velika ili mala obitelj početi stvarno raditi za svoje interese. I to je ključ priče, hrvatski interesi i u Europskoj uniji. Interes Kastva, Matulja, kao bogatijih hrvatskih jedinica lokalne samouprave je po meni jedino da izvuku što više novaca iz fondova Europske unije, a da ideologiju i priče toplog srca ostavimo sa strane jer one u pravilu za nas ne znače puno. Europska unija je dobra stvar, onoliko koliko uspijemo naplatiti. To je prva lekcija u nekoj novoj hrvatskoj čitaonici za mene – zaključio je Milanović obraćanje.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti obilježavanja 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka sudjelovali su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i načelnik općine Matulji Mario Ćirković.

U sklopu 150. godišnjice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka u Kastvu je postavljena izložba u Gradskoj volti koju je predsjednik Milanović obišao u pratnji gradonačelnika Kastva Mateja Mostarca i ravnateljice Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikoline Radić Štivić.

Foto: Ured Predsjednika

Obišao gradilište nove luke u Crikvenici

Prije boravka u Matuljima i Kastvu predsjednik Milanović posjetio je Crikvenicu gdje je u pratnji gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavine, ravnatelja Županijske lučke uprave Crikvenica Maria Kružića i predsjednice Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Davorke Vukelić, obišao radove na dogradnji luke otvorene za javni promet županijskog značaja.

Milanović se pohvalno izrazio o dojmovima povezanima uz radove u tom dijelu gradske luke te da je novac u tu investiciju utrošen, očito, korisno i funkcionalno.

Projekt “Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica” najznačajniji je projekt od osnivanja Županijske lučke uprave Crikvenica te jedno od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, ističu iz te županijske lučke uprave.

Projekt obuhvaća novi zapadni lukobran, dogradnju zaštitnog T-gata i sidrenog sustava, ugradnju električnih instalacija, sustava vodoopskrbe i zaštite od požara te premještanje redovite županijske brodske linije Crikvenica-Šilo (otok Krk) na novi vez.

Očekuje se da će novo pristanište za brodove na županijskoj brodskoj liniji Crikvenica-Šilo biti u funkciji ove turističke sezone.

D.G.