4 min. čitanja

Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka

Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka
Foto: Ured Predsjednika

MATULJI/KASTAV/CRIKVENICA – Predsjenik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka kod crkvice Sv. Mihovila u Matuljima.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović zahvalio je organizatorima na ponudi da bude pokrovitelj obilježavanja 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka.

– Ovdje je prije 100 godina bilo nešto veliko. Ovdje je prije 50 godina govorila Savka Dabčević-Kučar, a ja sam čistom sudbinom na današnji dan hrvatski predsjednik i imam tu čast i sreću govoriti ovdje u Kastvu – rekao je.

Foto: Ured Predsjednika

Predsjednik se prisjetio kako svoja znanja o Kastvu nosi iz tekstova koje je pisao prvenstveno akademik Petar Strčić, kojeg je imao sreću upoznati.

– Sad sam malo osvježio pamćenje, ali ovo je dovoljno veliko da me je u jednom trenutku mog života, rada i karijere prije 12 godina potaknulo da upravo u Kastvu krenem u jedan politički put, tada parlamentarni, stranački put sa svojim partnerima i prijateljima. Iz toga je nastala Kukuriku koalicija, a koalicija se trebala zvati Kastavska, slikali smo se ispred ‘čitalnicom’ i poruka je bila upravo: ‘Složimo se’ – prisjetio se Predsjednik dodavši da je toga dana u srpnju 2009. godine Kastav bio namjerno odabran.

– Put hrvatskog naroda za njegov položaj i borba za status trajao je jako dugo i uopće nije bio lak kao što nije ničiji put, međutim nije bio niti izvjestan, a to je odlika velikih putova i velikih putnika koji se odvažuju ići na takva putovanja – rekao je Zoran Milanović prisjetivši se kako je put njegovih predaka u Dalmaciji bio sličan, ali ne isti.

Osvrnuo na višedesetljetnu borbu između narodnjaka i autonomaša te na stanje pismenosti Hrvata tog vremena zbog koje su čitaonice tada bile važne.

Foto: Ured Predsjednika

– Na kraju te priče ipak je pobijedila volja, čvrstina i svijest koja se polako i polako gradila i krenula je baš od te ‘Čitalnice’ i od svijesti naroda tko je, što je, gdje pripada i da je to hrvatsko ime u stvari ime koje proizlazi iz hrvatskog tradicijskog državnog prava. Hrvatsko pravo postoji stoljećima, ali postoji i prirodno pravo naroda i zajednice na formiranje, na svoje ime, na svoju kulturu, svoj jezik i na svoje ja. Tu smo konačno svoji na svome i koliko god puta ta fraza bila ponovljena, treba ju ponavljati stalno i davati joj novi život – rekao je predsjednik Milanović.

– Tek kada smo se uspjeli okupiti na svom prostoru, a to nije bilo tako davno, mogli smo kao i svaka velika ili mala obitelj početi stvarno raditi za svoje interese. I to je ključ priče, hrvatski interesi i u Europskoj uniji. Interes Kastva, Matulja, kao bogatijih hrvatskih jedinica lokalne samouprave je po meni jedino da izvuku što više novaca iz fondova Europske unije, a da ideologiju i priče toplog srca ostavimo sa strane jer one u pravilu za nas ne znače puno. Europska unija je dobra stvar, onoliko koliko uspijemo naplatiti. To je prva lekcija u nekoj novoj hrvatskoj čitaonici za mene – zaključio je Milanović obraćanje.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti obilježavanja 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka sudjelovali su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i načelnik općine Matulji Mario Ćirković.

U sklopu 150. godišnjice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka u Kastvu je postavljena izložba u Gradskoj volti koju je predsjednik Milanović obišao u pratnji gradonačelnika Kastva Mateja Mostarca i ravnateljice Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikoline Radić Štivić.

Foto: Ured Predsjednika

Obišao gradilište nove luke u Crikvenici

Prije boravka u Matuljima i Kastvu predsjednik Milanović posjetio je Crikvenicu gdje je u pratnji gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavine, ravnatelja Županijske lučke uprave Crikvenica Maria Kružića i predsjednice Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Davorke Vukelić, obišao radove na dogradnji luke otvorene za javni promet županijskog značaja.

Milanović se pohvalno izrazio o dojmovima povezanima uz radove u tom dijelu gradske luke te da je novac u tu investiciju utrošen, očito, korisno i funkcionalno.

Projekt “Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica” najznačajniji je projekt od osnivanja Županijske lučke uprave Crikvenica te jedno od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, ističu iz te županijske lučke uprave.

Projekt obuhvaća novi zapadni lukobran, dogradnju zaštitnog T-gata i sidrenog sustava, ugradnju električnih instalacija, sustava vodoopskrbe i zaštite od požara te premještanje redovite županijske brodske linije Crikvenica-Šilo (otok Krk) na novi vez.

Očekuje se da će novo pristanište za brodove na županijskoj brodskoj liniji Crikvenica-Šilo biti u funkciji ove turističke sezone.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.