2 min. čitanja

NOVE MJERE Zašto restorani mogu raditi unutra, a kafići ne?

NOVE MJERE Zašto restorani mogu raditi unutra, a kafići ne?
Foto: Pixabay

Zbog sve bolje epidemiološke slike mjere će najvjerojatnije biti ublažene i prije 1. lipnja, a moguće već od vikenda. Bit će dopuštena veća okupljanja, do 100 osoba, rad ugostiteljskih objekata produljit će se do 23 sata, a trebalo bi biti dopušteno i održavanje sajmova na otvorenome uz nošenje maski. Nacionalna udruga ugostitelja zadovoljna je ublažavanjem mjera, ali negoduje zbog toga što će se rad u zatvorenome dopustiti samo restoranima, ne i kafićima.

Epidemiologinja je objasnila zašto restorani otvaraju, a kafići ne.

– U restoranu se druže one osobe koje zajedno dođu, zajedno sjede za stolom, zajedno blaguju. Za razliku od toga, u kafiću su druženja neki put među većim brojem ljudi, cirkulacija ljudi je veća, više ljudi dolazi u kontakt. Epidemiolozima upravo restorani, a pogotovo kafići, predstavljaju jedan izazov u tzv. praćenju kontakata – kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, za HRT.

Neke odluke donijet će se već sutra, pa bi se eventualno s mjerama krenulo već ovaj vikend, što je ranije od planiranog, rekla je jutros Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Kurečić Filipović je rekla da se zasad ne razmišlja o ukidanju maski.

– Maske još uvijek nisu nešto što je na stolu za razgovor, jer smatramo da je broj cijepljenih premalen da bismo se mogli aktivno upuštati u neke odluke što se tiče njihova nošenja. Vjerujemo da se ovo kreće u dobrom smjeru i da ćemo procjepljivanjem značajnog broja ljudi, plus oni koji su preboljeli, doći do tog trenutka da ćemo s većom sigurnošću moći govoriti o ukidanju maski. Ali, u određenim okruženjima za određene kategorije stanovništva maske će ostati prisutne. Ići će se postupnim popuštanjem – poručila je.

Ugostitelji nezadovoljni

Najavljeno popuštanje mjera jučer je komentirao Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Zadovoljan je popuštanjem, ali nije zadovoljan što će se rad u zatvorenom dopustiti samo restoranima, ne i kafićima.

– Nakon 15 mjeseci agonije i akumuliranja gubitaka bilo je vrijeme da dođe do popuštanja, imamo bolju epidemiološku situaciju, s obzirom na broj procijepljenih i onih koji su preboljeli koronavirus. Apsolutno je došlo vrijeme za to. Ono na što smo apelirali cijelo vrijeme, ali, nažalost, to nisu uvažili, bilo je to da ne radimo razliku između caffe barova i restorana. Tražili smo da to bude horizontalno. Po izjavi ministra Božinovića, opet su to napravili i tu, kod caffe barova, očekujem velik problem – rekao je Karna.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produžit će se za sat vremena, a Karna smatra da se moglo produžiti i do ponoći.

Traže duže radno vrijeme

– Moramo razmišljati o gospodarskom oporavku. Malo smo razočarani, ali dobro. Računamo da će se, ako se nastavi ovako, ograničenje radnog vremena kroz neko vrijeme u potpunosti ukinuti – rekao je.

Dodao je da se mogao dozvoliti i kafićima rad u zatvorenom, uz neke druge mjere – ograničenje točenja alkohola, ograničen broj ljudi po kvadratu, razmak stolova…

– Moglo se možda ograničiti drugačije. Ima raznih opcija. Ovo je baš diskriminatorna odluka, koju ne možemo shvatiti – zaključio je Karna za HRT.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

EPIDEMIOLOGINJA NAJAVILA UBLAŽAVANJE MJERA: Popuštanja već od ovog vikenda
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.